1. Ljus lager

 

A. Modern ljus lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.010 – 1.017
4.5 – 5.6
35 – 45
7 – 20

Ett ljust helmaltsöl med mycket karaktÀr och stora humlegivor, alla humlesorter tillÄtna.

FĂ€rg/Utseende:

 

Halmgul till bÀrnstensfÀrgad. Kraftigt och tjockt skum. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Humlingen skall vara klart tydlig till kraftig. Smörkola/diacetyl okej. Ingen DMS/grönsakston Àr tillÄtet.

Smak:

 

VÀlhumlad med hög humlebeska. Den kan vara vÀl utjÀst med en balanserande maltighet. Inga fruktestrar. Diacetyl Àr tillÄtet. Ingen DMS/grönsakston bör finnas.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp

Förebild:

 

Hell 5,1%, Brooklyn lager

 

B. Internationell lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.010 – 1.016
4.5 – 5.3
20 – 30
6 – 12

Internationell lager Àr en avlÀgsen slÀkting till den tjeckiska pilsnern. I syfte att fÄ en bredare publik minskade man pÄ beskan och av besparingsskÀl tillsatte man ofta rÄfrukt i form av majs eller ris vid bryggningen. MÄnga gÄnger anvÀnder man humleextrakt för att ge ölet beska. Det Àr ocksÄ vanligt att man jÀser vid nÄgra graders högre temperatur Àn vid traditionell lagerjÀsning.

FĂ€rg/Utseende:

 

Ljust halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Saknar i princip humlearom, DMS/grönsakstoner ska finnas, dock ej smörkola/diacetyl.

Smak:

 

Söt/fet maltsmak. Högt kolsyreinnehÄll. LÄg beska och humlesmak. Inga estrar eller diacetyl bör finnas. Grönsakstoner fÄr finnas. Majs, ris och annan rÄfrukt fÄr anvÀndas.

MunkÀnsla:

 

Liten till medium kropp.

Förebild:

 

Heineken 4,9%, Grolsch 5%, Spendrups Original, Pripps BlÄ 5%, Stella Artois 5,1%.

 

C. Tjeckisk/böhmisk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.046 – 1.052
1.012 – 1.017
4.1 – 5.0
35 – 45
7 – 14

Den tjeckiska pilsnern brygdes för första gÄngen Är 1842 i staden Pilsen. Den bryggs pÄ ljus tjeckisk malt med ett mjukt, mineralfattigt vatten. Den har oftast en lite lÀgre alkoholhalt beroende pÄ en större restsötma vilket gör att den tÄl stora humlegivor. Framförallt anvÀnds den klassiska, tjeckiska humlesorten Saaz. DekoktionsmÀskning Àr vanligt förekommande.

FĂ€rg/Utseende:

 

Ljust halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt och tjockt skum.

Bouquet/Arom:

 

Högkvalitetshumle i doften. Smörkola/diacetyl Àr vanligt förekommande.

Smak:

 

Stilen balanseras av en mÄttlig beska och högkvalitetshumle med en nÄgot söt maltighet. Diacetyl bör förekomma i mindre mÀngd, balanserad av humlesmak och beska.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp men nÄgot större Àn för tyska pilsnern

Förebild:

 

Pilsner Urquell 4,4%, Budvar,Lobkov 4,4%.

 

D. Tysk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.046 – 1.050
1.006 – 1.012
4.5 – 5.3
30 – 40
5 – 10

Den tyska pilsnern Àr en variant av den tjeckiska, bryggd efter de förutsÀttningar som finns i norra tyskland. Ett hÄrdare sultafrikare vatten anvÀnds tillsammans med tyska humlesorter.

FĂ€rg/Utseende:

 

Klassisk tysk pilsner Àr ljust halmgul. Kraftigt och tjockt skum. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Humledoften Àr mÄttlig till klart tydlig. Grönsakstoner (DMS) kan vara en del av karaktÀren. Ren och frÀsch sÀdeskaraktÀr frÄn malten, ej karamellig eller maltsöt.

Smak:

 

Humlesmaken Àr mÄttlig till klart tydlig. VÀlhumlad med kantig och lÀtt metalliskt hÄrd humlebeska. Den Àr vÀl utjÀst men med en viss maltighet. Vare sig fruktestrar eller diacetyl skall mÀrkas.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Bitburger 4,8%, Old Gold 5%, Jever 4,9%.

 

E. Dortmunder export

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.048 – 1.056
1.010 – 1.014
5.0 – 5.8
23 – 29
8 – 13

Dortmunder export Ă€r ett ljust helmaltsöl med en lite högre vörtstyrka Ă€n de flesta andra ljusa lageröl. Ölet skall ha en balans mellan en viss maltsötma och en sulfattorr, moderat beska. Bryggvattnet i Dortmund innehĂ„ller en lite högre nivĂ„ av sulfatjoner.

FĂ€rg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

MÀrkbar humledoft, men pÄ lÄg nivÄ.

Smak:

 

VĂ€l utjĂ€st med tĂ€mligen torr karaktĂ€r. NĂ„got högre vörtstyrka och beska Ă€n MĂŒnchener helles. Kantig och lĂ€tt metalliskt hĂ„rd humlebeska. MĂ€rkbar humlesmak, men pĂ„ lĂ„g nivĂ„. Vare sig fruktestrar eller diacetyl skall mĂ€rkas.

MunkÀnsla:

 

Fylligare kropp men fortfarande medium.

Förebild:

 

DAB Export 5%, Wisby Pils 5%.

 

F. MĂŒnchener helles

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.008 – 1.012
4.8 – 5.5
18 – 25
7 – 14

MĂŒnchener helles Ă€r ett ljust, mjukt, maltigt pilsneröl utan störande inslag av humle.

FĂ€rg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Maltig, kan vara brödig.

Smak:

 

Relativt lÄg beska med tydlig maltighet. I vissa varianter kan dock en balans mellan beska och maltighet finnas. Ingen karamellsmak. Inga estrar eller smörkola/diacetyl fÄr förekomma.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Weltenburger Barock-Hell 5,3%.

 

G. Amerikansk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.046
1.006 – 1.010
4.0 – 4.8
5 – 17
5 – 10

Amerikansk lager Ă€r i stort sett en lĂ€ttare variant av den internationella lagern och hĂ€rstammar frĂ„n den danska pilsnertolkningen. Den bryggs med stora andelar rĂ„frukt sĂ„som majs eller ris. Ofta anvĂ€nder man malt med högt enzyminnehĂ„ll frĂ„n sexradigt korn. Ölet skall vara mycket lĂ€ttdrucket.

FĂ€rg/Utseende:

 

Ljust halmgul till halmgul, ingen köldgrumling bör finnas.

Bouquet/Arom:

 

Ingen doft eller smak av humle. LÄga nivÄer av DMS/grönsakstoner okej. Liten ton av gröna Àpplen okej.

Smak:

 

Ren och krispig smak med högt kolsyreinnehÄll. Ingen maltsötma. Majs, ris eller annan rÄfrukt anvÀnds ofta och kan bidraga till smakbilden. Mycket lÄg beska. Inga estrar eller smörkola/diacetyl bör finnas.

MunkÀnsla:

 

Liten kropp.

Förebild:

 

Budweiser 5,0%, Coors, Millers Genuine Draft 4,6%.

 

H. Helles bock/majbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.066 – 1.068
1.012 – 1.020
6.3 – 7.5
20 – 35
11 – 20

De traditionella bockarna Àr underjÀsta.

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till bÀrnstensfÀrgad. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

MaltkaraktÀren skall mÀrkas i doften. Högkvalitetshumle ger en arom som kan variera mellan lÄg till medium.

Smak:

 

MaltkaraktÀren skall mÀrkas i smaken. Högkvalitetshumle ger en lÄg humlebeska, medan humlesmak kan variera mellan lÄg till medium. Beskan bör öka med ökat OG. Helst inga fruktestrar, och ingen eller mycket liten mÀngd diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

Ayinger Maibock, Einbecker Urbock Hell.

 

I. Övriga klassiska ljusa lageröl t ex spezial och vollbier

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.