1. Mild/karaktテ、rsfull Lager

Lagerテカl テ、r rテ・varuprテ、glade och ger ett mycket rent helhetsintryck dテ、r jテ、sningsprodukter inte ska mテ、rkas, undantaget Amerikansk Lager dテ、r mycket lテ・ga nivテ・er av estrar kan fテカrekomma. Maltsmaken ska vara ren och brテカdig men kan variera テカver ett stort spann, frテ・n knテ、ckebrテカd till grテ、ddbulle. I de mテカrkare テカlen finns ocksテ・ rostade malttoner. Humlekaraktテ、ren varierar stort mellan underklasserna, men centraleuropeisk テ、delhumle skall alltid anvテ、ndas. テ僕en i denna huvudklass serveras vテ、l kylda.

 

A. Helles

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.008 – 1.012
4.5 – 5.2
15 – 24
7 – 14

Nテ、r tillverkningen av lagerテカl omvandlades frテ・n hantverk till industri i Mテシnchen pテ・ 1830-talet var alla lagerテカl mer eller mindre mテカrka. Den viktigaste orsaken till att det bryggdes mテカrkt テカl テ、r Bayerns i regel hテ・rda vatten. De fテカrsta ljusa industritillverkade lagerテカlen bryggdes i Bテカhmen (Pilsen) i nuvarande Tjeckien pテ・ 1840-talet eftersom vattnet dテ、r テ、r mjukt pテ・ mテ・nga platser. De fテカrsta ljusa lagerテカlen i Bayern bryggdes fテカrst pテ・ 1890-talet. テёen om fテ、rgen med sテ、kerhet inspirerats av det bテカhmiska テカlet sテ・ テ、r den ljusa bayerska lagerns テカvriga karaktテ、rsdrag mer lika landets traditionella mテカrka lager, med betoning pテ・ maltkaraktテ、ren och med mycket diskret humleprofil. Helles テ、r stilbildande fテカr de flesta europeiska ljusa lagerテカl. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr det dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Ljust, mjukt, rent och maltdominerat med lテ・g beska.

Fテ、rg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul.

Bouquet/Arom:

 

Grテ、ddig eller brテカdig malt pテ・ medium nivテ・ ska finnas.

Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r fテカrekomma.

Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Ingen karamellarom fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Grテ、ddig eller brテカdig malt pテ・ medium nivテ・ ska finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ en lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Efterbeska pテ・ en lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Inga fruktestrar eller andra jテ、sningsprodukter som DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Ingen karamellsmak fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Medium kropp. Mjuk maltighet med lテ・g till medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Berger Vollbier Hell, 5.1% - Stierberger Export Hell, 5.0%

 

B. Export

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.050 – 1.060
1.008 – 1.014
5.0 – 6.3
18 – 25
7 – 14

Staden Dortmund i Westfalen var en av de platser i norra Tyskland som tidigt anammade det bayerska lagerテカlet. Fram till 1870-talet var det mテカrkt liksom i Mテシnchen och hade mest lokal betydelse, men dテ、refter blev Dortmund kテ、nt fテカr ett ljust lagerテカl med nテ・got hテカgre alkoholhalt och beska. Stadens テカlindustrier sテ・lde sina produkter pテ・ en stor marknad och kallade dテ、rfテカr テカltypen fテカr Export. Senare kom alla ljusa lagerテカl med en vテカrtstyrka テカver OG 48 och ABV テカver 5 % kallas fテカr Export i hela Tyskland och i andra lテ、nder. テ僕et brukar vara hテカgfテカrjテ、st med en krispig maltsmak och balanserande men inte sテ、rskilt aromatisk beska. Ljusa lagerテカl med en vテカrtstyrka テカver OG 52 brukar kallas Spezial och har en liknande men generellt kraftigare karaktテ、r. Hit hテカr bland annat Mテシnchens nuvarande oktoberfestテカl. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr det dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Ljust, rent, torrt och balanserat mellan malt och humle.

Fテ、rg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul.

Bouquet/Arom:

 

Krispigt brテカdig malt ska finnas pテ・ medium nivテ・. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r fテカrekomma. Alkoholtoner pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Ingen karamelldoft.

Smak:

 

Torrt helhetsintryck. Krispigt brテカdig maltsmak ska fテカrekomma. Balanserande humlebeska pテ・ lテ・g till medium nivテ・ ska fテカrekomma. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter fテ・r fテカrekomma pテ・ lテ・g nivテ・. Alkoholtoner pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar, DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Ingen karamellsmak fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Medium kropp. Torr maltighet och medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Augustiner Edelstoff, 5.6% - Tegernseer Spezial, 5.6% - Andechser Spezial Hell, 5.9%

 

C. Mテ、rzen

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.048 – 1.060
1.010 – 1.018
4.8 – 5.9
18 – 24
15 – 34

Innan kylmaskinerna kom pテ・ 1870-talet var mテ・nga bryggerier hテ、nvisade till att brygga テカl under vinterhalvテ・ret. Sテ、songens sista テカl bryggdes i mars och kallades dテ、rfテカr i Bayern fテカr Mテ、rzen. Det var lite starkare fテカr att ha en chans att テカverleva sommaren, tills nテ、sta bryggningssテ、song bテカrjade. テ僕typen som vi kテ、nner den idag blev kテ、nd pテ・ oktoberfesten i Mテシnchen 1872, nテ、r standardテカlet tog slut och man istテ、llet tog in en lite starkare provbrygd av ljusbrun wienertyp. Efter denna hテ、ndelse har Mテ、rzen kommit att beteckna ett lite starkare wienerテカl, ett typnamn som f テカ knappast lテ、ngre anvテ、nds. Det viktigaste karaktテ、rsdraget テ、r テカlets maltighet, som ska dominera men balanseras av nテ・gon humle. I vテ・ra dagar テ、r Mテ、rzen en tテ、mligen marginaliserad テカltyp och har exempelvis ersatts av ljus lager pテ・ oktoberfesten. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr det dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Mellanmテカrk, mjukt maltig gテ、rna med balanserande humle.

Fテ、rg/Utseende:

 

Bテ、rnstens- till kopparfテ、rgad.

Bouquet/Arom:

 

Brテカdig eller grテ、ddig malt pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Lテ、ttrostade malttoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Karamelltoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Alkoholtoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Inga brテ、nda malttoner fテ・r fテカrekomma. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Brテカdig eller grテ、ddig maltsmak pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ bテカr fテカrekomma. Humlebeska pテ・ lテ・g till medium nivテ・ bテカr fテカrekomma. Lテ、ttrostade malttoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Karamelltoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Alkoholtoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Inga brテ、nda malttoner fテ・r fテカrekomma. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Medium till stor kropp. Mjuk med medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Stierberger Mテ、rzen, 5.5% - Brテ、u zツエLoh Mテ、rzen, 5.4%

 

D. Frankisk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.044 – 1.055
1.008 – 1.015
4.5 – 5.5
25 – 35
15 – 59

I det bayerska landskapet Franken har traditionella lagerテカl som inte sテ・ lテ、tt lテ・ter sig kategoriseras i konventionella テカltyper bevarats. De kan sテ、gas representera lagerテカlet fテカre de moderna テカltypernas tid. Tillverkningsmetoderna テ、r i regel traditionella med dekoktionsmテ、skning, テカppen jテ、sning och lテ・ng lagring. Fテ、rgen varierar men テ、r oftast varken helt ljus eller mテカrk. Smaken kテ、nnetecknas av renhet med tydlig karaktテ、r av テカlets rテ・varor. Beskan varierar liksom fテ、rgen men ska alltid balansera maltkaraktテ、ren pテ・ medium till hテカg nivテ・. テ僕 som lagras i tank med mottryck kallas lokalt Vollbier och har medium koldioxid. テ僕 som lagas utan mottryck kallas Ungespundetes eller Kellerbier och har lテ・g koldioxid. Sテ・dant テカl serveras oftast ofiltrerat. I regel テ、r de テカl som lagras utan mottryck beskare テ、n de som lagras med mottryck.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Balanserad, smakrik och ren med rテ・varuprテ、glad karaktテ、r.

Fテ、rg/Utseende:

 

Bテ、rnstensfテ、rgad till rテカdbrun i fテ、rgen. Disighet fテ・r fテカrekomma.

Bouquet/Arom:

 

Brテカdig eller grテ、ddig malt pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Humledoft av centraleuropeisk karaktテ、r pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Inga brテ、nda malttoner eller karamellaromer fテ・r fテカrekomma. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Mjuk, brテカdig eller grテ、ddig maltsmak pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Humlebeska pテ・ medium till hテカg nivテ・ fテ・r finnas. Inga brテ、nda malttoner eller karamell fテ・r mテ、rkas. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Medium kropp. Mjuk med medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Stadter Landbier, 4.7% - Hetzelsdorfer Frテ、nkisches Vollbier, 5.0% - Aichinger Spezialbier, 5.2% - Heckel Vollbier, 5.5%

 

E. Centraleuropeisk mテカrk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.048 – 1.056
1.012 – 1.016
4.5 – 5.6
15 – 24
35 – 80

De fテカrsta belテ、ggen fテカr bryggning av lagerテカl テ、r frテ・n 1480-talet i nordテカstra Bayern. テ僕typen blev internationellt kテ、nd fテカrst pテ・ 1830-talet, nテ、r nテ・gra av Mテシnchens bryggare pテ・bテカrjade industriell tillverkning av lager. Frテ・n bテカrjan var all lager mer eller mindre mテカrk, och nテ、r den ljusa lagern kom sテ・ behテカll den mテカrka lagern mycket av sin popularitet under lテ・ng tid. テ僕typen テ、r starkt identifierad med Bayern, ocksテ・ nテ、r den bryggs i exempelvis Tjeckien. テ僕et テ、r maltbetonat med rostade toner och mycket diskret humleprofil. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr det dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Mテカrkt テカl som テ、r mjukt maltigt med rostade toner utan brテ、ndhet.

Fテ、rg/Utseende:

 

Mテカrkt kopparfテ、rgad till mテカrkbrun.

Bouquet/Arom:

 

Brテカdig eller grテ、ddig malt med rostade toner pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska finnas. Karamelltoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Chokladtoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Diacetyl pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Inga brテ、nda malttoner fテ・r fテカrekomma. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Mjuk, brテカdig eller grテ、ddig maltsmak med rostade toner pテ・ medium till hテカg nivテ・ ska fテカrekomma. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Humlebeska pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Karamelltoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Chokladtoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Diacetyl pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Inga brテ、nda malttoner fテ・r fテカrekomma. Ingen DMS eller fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Medium kropp. Mjuk med medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Brテ、u zツエLoh Dunkel, 4.5% - Berger Vollbier Dunkel, 5.3% - Bernard Dark, 5.1%

 

F. Schwarzbier

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.044 – 1.052
1.008 – 1.012
4.6 – 5.5
18 – 30
60 – 100

De mテカrkaste lagerテカlen i Tyskland kallas Schwarzbier. Sテ・dana テカl har uppkommit lokalt dテ、r vattnet har varit hテ・rt. Nテ・gra omrテ・den dテ、r Schwarzbier har djupa rテカtter テ、r kalkstensplatテ・n Frテ、nkische Schweiz och Thテシringen. Fテカrutom nテ、mnda omrテ・den テ、r Schwarzbier idag populテ、rt i テカstra Tyskland. テ僕et prテ、glas av rostad malt och brukar vara slankare テ、n annan centraleuropeisk mテカrk lager. En balanserande beska kan fテカrekomma. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr det dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Mテカrkt torrt テカl med tydliga bidrag frテ・n rostade maltsorter till arom och smak.

Fテ、rg/Utseende:

 

Mテカrkt rテカdbrun till brunsvart.

Bouquet/Arom:

 

Rostade malttoner pテ・ medium nivテ・ ska finnas. Brテ、nda malttoner pテ・ lテ・g nivテ・ bテカr finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma. Inga alkoholtoner fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Rostad maltsmak pテ・ medium nivテ・ ska finnas. Brテ、nd maltsmak pテ・ lテ・g nivテ・ bテカr finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r fテカrekomma. Humlebeska pテ・ medium nivテ・ fテ・r fテカrekomma. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar eller alkoholtoner fテ・r fテカrekomma. Ingen restsテカtma fテ・r fテカrekomma. Ingen syrlighet frテ・n brテ、nd malt fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Lテ、tt till medium kropp. Torrt med medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Leupser Dunkel, 4.9% - Samuel Adams Black Lager, 4.9%

 

G. Tjeckisk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.010 – 1.014
4.0 – 5.0
25 – 40
11 – 14

Det fテカrsta ljusa lagerテカlet bryggdes テ・r 1842 i staden Pilsen i Bテカhmen. Pilsnerテカlet blev en omedelbar succテゥ och spreds snabbt i Bテカhmen och dテ、refter till テカvriga vテ、rlden. Den tjeckiska pilsnern bryggs med ett mycket mjukt, mineralfattigt vatten som tillテ・ter hテカga humlegivor utan att kテ、rva toner slテ・r igenom. Efterbeskan テ、r lテ・ng och aromatisk, typiskt テ、r tre givor av den klassiska tjeckiska humlesorten Saaz. Utjテ、sningsgraden テ、r lテ・g vilket ger en fyllig maltkropp och en relativt lテ・g alkoholhalt. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr tjeckisk pils dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Fyllig malt och en lテ・ng eftersmak prテ、glad av テ、del humle.

Fテ、rg/Utseende:

 

Gyllengul

Bouquet/Arom:

 

Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Brテカdig eller grテ、ddig malt pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Honungstoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Diacetyl pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Ingen DMS fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Humlebeska pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Brテカdig eller grテ、ddig maltsmak pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Honungstoner pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Diacetyl pテ・ lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Ingen DMS fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Medium till stor kropp. Lテ・g till medium kolsyra.

Fテカrebild:

 

Pilsner Urquell, 4.4% - Budvar 12ツー, 5.0% - Rychtar Premium 12ツー, 5.0%

 

H. Tysk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.006 – 1.010
4.5 – 5.3
25 – 40
3 – 10

Pilsnerbryggning spreds snabbt frテ・n Pilsen i Bテカhmen (dテ、r den fテカrsta pilsnern bryggdes) till Tyskland. Frテ、mst till norra och mellersta Tyskland, medan det konservativa Bayern med sitt hテ・rda vatten var sist att acceptera pilsnern. Pilsner テ、r idag den dominerande テカltypen i hela Tyskland. Den tyska pilsnern テ、r hテカgfテカrjテ、st och dテ、rmed torrare テ、n den bテカhmiska originalpilsnern. Tysk テ、delhumle anvテ、nds generellt och ger beskan en grテ、sig ton. Det torra och strama テカlet ska ge ett rent, uppfriskande och elegant intryck. Liksom andra traditionella lagerテカl bテカr tysk pils dekoktionsmテ、skas samt jテ、sas kallt och lagras lテ、nge.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Ljus och torr med tydlig humlebeska.

Fテ、rg/Utseende:

 

Ljust halmgul till halmgul.

Bouquet/Arom:

 

Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Brテカdig maltdoft pテ・ lテ・g nivテ・ bテカr finnas. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma. Ingen karamelldoft eller doft av sテカt malt fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pテ・ medel till hテカg nivテ・ ska finnas. Humlebeska pテ・ hテカg till mycket hテカg nivテ・ ska finnas. Brテカdig maltsmak pテ・ lテ・g nivテ・ bテカr finnas. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma. Inga fruktestrar fテ・r fテカrekomma. Ingen karamellsmak eller restsテカtma fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Lテ・g till medium kropp. Torrt. Medium till hテカg kolsyra.

Fテカrebild:

 

Jever Pils, 4.9%

 

I. Internationell lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)
1.040 – 1.048
1.004 – 1.010
4.0 – 5.0
5 – 14
3 – 10

Frテ・n mitten av 1800-talet bテカrjade pilsnerテカl bryggas i stテカrre skala i USA, frテ、mst av tyska immigranter i Mellanvテ、stern. Det sex-radiga kornet med hテカg tannin-halt och den inhemska humlen som dテ・ fanns att tillgテ・ gav upphov till kテ、rva smaker och bryggarna tenderade dテ、rfテカr att minimera mテ、ngden malt och humle. Med tiden blev resultatet ett ytterst lテ、tt och milt テカl framstテ、llt i stor industriell skala. Denna テカltyp kom snabbt att dominera Nordamerika och har inspirerat mycket av det storskaliga テカlbryggandet i Latinamerika, Asien och Afrika och kan dテ、rmed anses vara den sanna internationella lagern. テ僕et bryggs ofta med stora mテ、ngder rテ・frukt (vanligen majs eller ris) vilket kan innebテ、ra att mycket lテ・ga, men mテ、rkbara, nivテ・er av estrar kan fテカrekomma. I テカvrigt ska テカlet vara rent och elegant utan kテ、rva toner, centraleuropeisk テ、delhumle bテカr anvテ、ndas och テカlet ska jテ、sas kallt.

Kortfattad karaktテ、rsbeskrivning:

 

Ren och krispig med lテ・g beska.

Fテ、rg/Utseende:

 

Ljust halmgul till halmgul.

Bouquet/Arom:

 

Mild malt pテ・ mycket lテ・g till lテ・g nivテ・ ska finnas. Humlearom pテ・ mycket lテ・g nivテ・ bテカr finnas. Fruktestrar pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma.

Smak:

 

Mild malt pテ・ mycket lテ・g till lテ・g nivテ・ ska finnas. Humlesmak pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Humlebeska pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Fruktestrar pテ・ mycket lテ・g nivテ・ fテ・r finnas. Ingen DMS eller diacetyl fテ・r fテカrekomma.

Munkテ、nsla:

 

Liten kropp. Medium till hテカg kolsyra.

Fテカrebild:

 

Budweiser, 5.0% - Millerツエs Genuine Draft, 4.7% - Millerツエs High Life, 4.6%

 

J. テ没riga klassiska i kategori Mild/karaktテ、rsfull Lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Fテ、rg (°EBC)

Hテ、r avses gamla klassiska テカltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glテカmska. Dessa テカl kanske bara bryggs av ett fテ・tal bryggerier i vテ、rlden och dessutom bryggs de sテ、llan av hembryggare.

テ僕 inlテ、mnade i denna kategori ska alltsテ・ inte vara experimentvarianter av en kテ、nd テカlstil, inte heller nya テカltyper som hテ・ller pテ・ att bli populテ、ra - dessa ska lテ、mnas in i klass 11D Modifierade テカl.

Fテ、rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkテ、nsla:

 

Fテカrebild:

 

Tillbaka till indexsidan.