2. Mörk lager

 

A. Modern mörk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.058
1.010 – 1.016
4.5 – 6.0
25 – 40
20 – 70

Ett mörkt helmaltsöl med mycket karaktÀr och stora humlegivor. Alla humlesorter tillÄtna.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkbrun. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Humlingen skall vara klart tydlig till kraftig, ofta med rostade och/eller chokladiga inslag. Smörkola/diacetyl och DMS/grönsakston Àr tillÄtet pÄ lÄga nivÄer.

Smak:

 

VÀlhumlad med hög humlebeska, ofta med chokladiga och/eller rostade toner. Den kan vara vÀl utjÀst eller nÄgot restsöt med en balanserande maltighet och beska. Inga fruktestrar. Diacetyl och DMS/Grönsakston fÄr finnas pÄ lÄga nivÄer.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

 

B. Wiener

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.048 – 1.056
1.010 – 1.016
4.8 – 5.6
22 – 28
16 – 30

Wienerölet Àr föregÄngaren till tyska mÀrtzen och oktoberfestölet. Det bryggdes traditionellt av wienermalt som gav en mjuk maltighet. En wiener balanseras ocksÄ av en viss nobel humlekaraktÀr.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till kopparfÀrgad. Ingen köldgrumling skall mÀrkas.

Bouquet/Arom:

 

Mjuk och balanserad med en tydlig maltig doft, nÄgon maltsötma, och en ren humlearom. Högkvalitetshumle ger liten till medium doft. BÄde karamell och torrare, mera brödiga och lÀttrostade komponenter kan ingÄ.

Smak:

 

Fyllig och maltprÀglad. Karamelligt mjukt. Högkvalitetshumle ger liten till medium smak. Vare sig fruktestrar eller diacetyl skall mÀrkas.

MunkÀnsla:

 

LĂ€tt till medium i kroppen.

Förebild:

 

 

C. MĂ€rzen (traditionell oktoberfestbier)

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.052 – 1.060
1.012 – 1.020
5.2 – 6.2
22 – 28
11 – 35

Denna kategori har inget att göra med de moderna oktoberfestöl som idag pÄminner mer om en standard ljus lager. MÀrzen Àr en utveckling av wienerölet med en lite högre vörtstyrka som gör den hÄllbar över sommaren.

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till kopparfÀrgad. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

LÄg men mÀrkbar humledoft.

Smak:

 

Maltsötman skall dominera nÄgot över en ren humlebeska. Maltsmaken bör vara lÀttrostad snarare Àn stark karamell. LÄg men mÀrkbar humlesmak. Inga eller mycket smÄ mÀngder av fruktestrar. Ingen diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Ayinger Ur–MĂ€rzen.

 

D. MĂŒnchener dunkel

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.052 – 1.056
1.014 – 1.018
4.8 – 5.5
16 – 25
40 – 80

En MĂŒnchener dunkel skall vara mörkt maltig med en del icke brĂ€nda, rostade toner. En bra mĂŒnchener Ă€r fylligt maltig och mjuk medan en sĂ€mre Ă€r söt och sliskig.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling fÄr finnas.

Bouquet/Arom:

 

Doften Àr maltaromatisk med en hel del rostade toner med företrÀdelsevis chokladtoner. Vörtig, brödlik arom. Högkvalitetshumle fÄr anvÀndas för att ge en liten men mÀrkbar doft av humle.

Smak:

 

En klassisk MĂŒnchener dunkel skall vara mjukt fyllig med underliggande karamellkaraktĂ€r, riklig maltrostad choklad- och brödlik smak som kommer frĂ„n mĂŒnchenermalt. (I en klassisk MĂŒnchener dunkel anvĂ€nds endast mörk mĂŒnchenermalt). Högkvalitetshumle fĂ„r anvĂ€ndas för att ge en liten men mĂ€rkbar kryddig smak av humle. Inga estrar. Diacetyl i mycket smĂ„ mĂ€ngder Ă€r godkĂ€nt. En bra MĂŒnchener Ă€r fyllig medan en sĂ€mre Ă€r söt och blaskig.

MunkÀnsla:

 

Medium.

Förebild:

 

Ayinger Altbayrische Dunkel, Weltenburger Kloster Barock Dunkel.

 

E. Mörk tjeckisk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.052
1.012 – 1.016
4.8 – 5.3
22 – 30
40 – 90

Mörk tjeckisk lager Àr oftast vörtsöta, ibland med en artificiell sötma, och karamelligt chokladiga.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart.

Bouquet/Arom:

 

Karamelligt rostad, diacetyl okej.

Smak:

 

LÀtt rostad och karamellig med söt maltighet. Kolatoner balanserad med medium humlebeska som inte fÄr dominera. Diacetyl bör finnas.

MunkÀnsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

Purkmistr, Herold, Primator 4,8%, Bohemia Regent (mörk), Zubr dark, Budweiser 1795 dark.

 

F. Schwarzbier

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.052
1.008 – 1.012
4.6 – 5.5
22 – 30
70 – 90

Schwarzbier Àr en rostad mörk helmaltslager dÀr olika rostade maltsorter skall bidra till arom, smak och fÀrg.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkbrun till brunsvart i fÀrgen.

Bouquet/Arom:

 

Humledoft frÄn högkvalitetshumle Àr okej. Inga fruktestrar, lÄg diacetyl okej.

Smak:

 

Tydlig smak av rostat malt. LÄg sötma, beska lÄg till medium. Humlesmak frÄn högkvalitetshumle Àr okej. Inga fruktestrar, lÄg diacetyl okej.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Köstritzer Schwarzbier, Samuel Adams Black Lager.

 

G. Amerikansk dark lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.046
1.006 – 1.010
4.0 – 4.8
10 – 20
20 – 60

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till brun.

Bouquet/Arom:

 

LÀtt rostade toner. LÄga nivÄer av DMS/grönsakstoner. Liten humledoft.

Smak:

 

Maltigheten Àr ej speciellt tydlig, med en lÀtt kropp. RÄfrukt anvÀnds ofta, humlegivorna Àr smÄ. Liten humlesmak och beska. Kolsyrehalten Àr hög och mer lik en amerikansk ljus lager Àn en mörk europeisk lager.Vare sig fruktestrar, köldgrumling eller diacetyl skall mÀrkas.

MunkÀnsla:

 

LĂ€tt till medium kropp.

Förebild:

 

Michelob Dark.

 

H. Traditionell bock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.066 – 1.074
1.018 – 1.024
6.3 – 7.5
20 – 30
30 – 60

De traditionella bockarna Àr underjÀsta och har en vörtstyrka över OG 1 064 (16°Plato).

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till rödbrun. Ingen köldgrumling

Bouquet/Arom:

 

Mycket liten humledoft. En mindre mÀngd fruktestrar kan anas. Maltig doft viktigt.

Smak:

 

Maltigt ren smak med tydliga alkoholinslag. MÄttlig beska som bör öka proportionellt med ökande OG. Liten humlesmak. En mindre mÀngd fruktestrar kan anas.

MunkÀnsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

 

I. Dubbelbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.074 – 1.080
1.020 – 1.028
6.5 – 7.8
17 – 27
35 – 95

De traditionella bockarna Àr underjÀsta och har en vörtstyrka över OG 1 072 (18°Plato).

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Ingen humledoft. Fruktestrar Àr vanligt förekommande men pÄ lÄga till mÄttliga nivÄer. Vinös med inslag av torkad frukt och choklad.

Smak:

 

Vinös med inslag av torkad frukt och choklad. Maltsötman med inslag av choklad dominerar, men ölen fÄr inte vara sliskigt. Hög alkoholhalt. Humlegivorna ökar med vörtstyrkan. LÄg humlebeska och smak, ingen humledoft. Fruktestrar Àr vanligt förekommande men pÄ lÄga till mÄttliga nivÄer. KÀrvhet frÄn rostad malt skall inte mÀrkas. UnderjÀst.

MunkÀnsla:

 

Stor kropp.

Förebild:

 

Paulaner Salvator 7,5%, Lunator 7,9%, Samuel Adams Double Bock, Weltenburger Asam Bock 6,5%.

 

J. Eisbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.064 – 1.090
1.020 – 1.035
7.5 –
25 – 50
40 – 95

En extra stark bock (oftast dubbelbock) vars karaktÀr koncentreras och mjuknar genom att den fryses och isen avskiljs frÄn ölen.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart. Okej med lite skum pÄ grund av den höga alkoholhalten.

Bouquet/Arom:

 

Ingen humlearom. Dominerande maltkaraktÀr. Alkoholen skall vara tydlig men ej spritig. LÄg till obefintliga fruktestrar.

Smak:

 

MaltkaraktÀren kan vara kraftigt söt med hög alkoholhalt. Sötman balanseras av lÄg humlebeska men ingen smakhumle. Fruktestrar förekommer men ej dominerande. Ingen smörkola/diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Stor, lÄg CO2.

Förebild:

 

Kulmbacher EKU 28 28% stamvörtstyrka 11 vol%. Kulmbacher Eisbock 18% stamwĂŒrsze 7,5 vol%, Niagara Eisbock 8 vol%.

 

K. Övriga klassiska i kategori mörk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

HÀr avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fÄtal bryggerier i vÀrlden och dessutom bryggs de sÀllan av hembryggare.

Öl inlĂ€mnade i denna kategori ska alltsĂ„ inte vara experimentvarianter av en kĂ€nd ölstil, inte heller nya öltyper som hĂ„ller pĂ„ att bli populĂ€ra - dessa ska lĂ€mnas in i klass 11C Modifierade öl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.