2. Kraftig Lager

Lageröl Ă€r rĂ„varuprĂ€glade och ger ett mycket rent helhetsintryck dĂ€r jĂ€sningsprodukter inte ska mĂ€rkas. Ölen i denna huvudklass Ă€r antingen malt- eller humledominerade. Bockölen Ă€r kraftiga, mjuka och maltdominerade med rostade toner i de mörkare exemplen. Den rena kalljĂ€sningen gör att de trots fylligheten kan drickas i stora volymer. Den moderna lagern domineras av frĂ€sch humle, med generösa och sena givor av humlesorter med intensivt fruktiga och blommiga aromer och smaker. Ölen i denna huvudklass serveras vĂ€l kylda.

 

A. Bock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.066 – 1.074
1.012 – 1.020
6.3 – 7.5
17 – 27
11 – 60

Öltypen har sina rötter i norra Tyskland (Einbeck i Niedersachsen) men förknippas frĂ€mst med Bayern dĂ€r bocköl började bryggas pĂ„ 1600-talet. De traditionella bockölen Ă€r bruna med en dominerande ren maltkaraktĂ€r med balans mellan maltsötma och rostade toner. Beskan Ă€r diskret. Under senare tid har Ă€ven ljusa bocköl börjat bryggas, ofta som en sĂ€songsprodukt till vĂ„ren dĂ„ den kallas Maibock. Även de ljusa bockölen domineras av en mjuk maltighet, men Ă€r oftast nĂ„got mer utjĂ€sta Ă€n de traditionella bockölen vilket medför att beskan upplevs som tydligare. Liksom andra traditionella lageröl bör bocköl dekoktionsmĂ€skas samt jĂ€sas kallt och lagras lĂ€nge.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Fyllig, ren och maltdominerad, med balanserande rostade toner i de mörka bockarna.

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till brun.

Bouquet/Arom:

 

Brödig eller grÀddig malt pÄ medel till hög nivÄ ska finnas. Rostade malttoner pÄ medel nivÄ ska finnas i mörka bockar. Karamelldoft pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Humledoft av centraleuropeiska humlesorter pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Alkoholtoner pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Fruktestrar pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS eller diacetyl fÄr finnas.

Smak:

 

Brödig eller grÀddig malt pÄ medel till hög nivÄ ska finnas. Rostade malttoner pÄ medel nivÄ ska finnas i mörka bockar. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pÄ lÄg till medium nivÄ bör finnas. Humlebeska pÄ lÄg till medium nivÄ bör finnas. Karamelldoft pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Alkoholtoner pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Fruktestrar pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS eller diacetyl fÄr finnas.

MunkÀnsla:

 

Medium till stor kropp. Mjuk med medium kolsyra.

Förebild:

 

Nankendorfer Bockbier, 7.0% - Reutberger Josefi-Bock, 6.9% - Zehendner Mönchsambacher Maibock, 6.5%

 

B. Dubbelbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.075 – 1.080
1.016 – 1.024
6.5 – 8.2
17 – 27
15 – 100

En bayersk öltyp som började bryggas i Paulaner-munkarnas klosterbryggeri i MĂŒnchen (som betyder ”munkarnas plats”) pĂ„ 1600-talet. För munkarna var ölet mer Ă€n en trevlig dryck, det var en viktig nĂ€ringskĂ€lla speciellt under de lĂ„nga fasteperioderna. Paulaner-munkarna genomgick tvĂ„ lĂ„nga fasteperioder om Ă„ret och eftersom ingen fast föda fick intas var man hĂ€nvisad till ”flytande bröd”, ett maltsött och kraftigt öl som sedermera gavs namnet Salvator. I princip alla efterföljande dubbelbockar har namn med suffixet –ator. Dubbelbockar Ă€r oftast mörkbruna och karaktĂ€riseras av en mycket stor, mjuk och fyllig maltsmak som varken ska vara kletig eller kvalmig. Maltsötman och rostade toner ska vara i balans. Den rena maltkaraktĂ€ren och avsaknaden av jĂ€sningsprodukter gör att ölet trots sin tyngd passar att dricka i sejdlar. Det förekommer Ă€ven ett fĂ„tal ljusa dubbelbockar som saknar rostade malttoner. Liksom andra traditionella lageröl bör dubbelbockar dekoktionsmĂ€skas samt jĂ€sas kallt och lagras mycket lĂ€nge.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mycket fyllig, ren och maltdominerad, med balanserande rostade toner i de mörka dubbelbockarna.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till brunsvart.

Bouquet/Arom:

 

Brödig eller grÀddig malt pÄ hög till mycket hög nivÄ ska finnas. Rostade malttoner pÄ medium nivÄ ska finnas i mörka dubbelbockar. Karamelldoft pÄ medium nivÄ fÄr finnas. Fruktestrar pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS eller diacetyl fÄr finnas. Ingen humledoft fÄr finnas.

Smak:

 

Brödig eller grÀddig malt pÄ hög till mycket hög nivÄ ska finnas. Alkoholtoner pÄ mycket lÄg till medium nivÄ bör finnas. Rostade malttoner pÄ medium nivÄ ska finnas i mörka dubbelbockar. Humlebeska pÄ medium nivÄ fÄr finnas. Karamelldoft pÄ medium nivÄ fÄr finnas. Humlesmak av centraleuropeiska humlesorter pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Fruktestrar pÄ lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS eller diacetyl fÄr finnas.

MunkÀnsla:

 

Stor till mycket stor kropp. Mjuk med medium kolsyra.

Förebild:

 

Paulaner Salvator, 7.9% - Ayinger Celebrator, 6.7% - St Jakobus Blonder Bock, 7.5%

 

C. Modern Ljus Lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.010 – 1.016
4.5 – 5.6
30 – 45
7 – 20

Hantverksbryggande (”craft brewing”) fick en renĂ€ssans i USA pĂ„ 1970-talet som en reaktion mot det slĂ€tstrukna öl som totalt dominerade det amerikanska utbudet. Typiskt för dessa nya öl Ă€r en tydlig humlekaraktĂ€r, dĂ€r humlesorter anvĂ€nds som ger intensivt fruktiga och blommiga aromer och smak. Stora humlegivor sent i koket och torrhumling Ă€r vanligt förekommande. HumlekaraktĂ€ren i arom och smak ska vara mycket frĂ€sch medan efterbeskan kan variera frĂ„n medel till hög. FrĂ„n början dominerades produktionen av överjĂ€st ale men sĂ„ smĂ„ningom började ocksĂ„ lageröl med en likartad humleprofil att produceras. Trenden att brygga humlearomatiska hantverksmĂ€ssiga öl har kraftigt förstĂ€rkts i Nordamerika sedan 70-talet och spridit sig över hela vĂ€rlden, speciellt till de nordiska lĂ€nderna. Ölet ska jĂ€sas kallt och karaktĂ€riseras av en ren maltsmak vid sidan av den intensiva humlekaraktĂ€ren.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Ljust helmaltsöl med intensivt fruktig/blommig humlekaraktÀr.

FĂ€rg/Utseende:

 

Halmgul till ljust bÀrnstensfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Intensivt fruktig/blommig humlearom pÄ hög till mycket hög nivÄ ska finnas. Maltdoft pÄ lÄg till medium nivÄ ska finnas. Diacetyl pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS fÄr finnas. Inga fruktestrar frÄn jÀsningen fÄr finnas.

Smak:

 

Humlesmak pÄ hög nivÄ ska finnas. Humlebeska pÄ medium till hög nivÄ ska finnas. Maltsmak pÄ medium nivÄ ska finnas. Diacetyl pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS fÄr finnas. Inga fruktestrar frÄn jÀsningen fÄr finnas.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Medium kolsyra.

Förebild:

 

Tjockhult Tjinook, 5.1% - Mikkeller American Dream, 4.6%

 

D. Modern Mörk Lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.010 – 1.016
4.5 – 5.6
25 – 40
20 – 80

Hantverksbryggande (”craft brewing”) fick en renĂ€ssans i USA pĂ„ 1970-talet som en reaktion mot det slĂ€tstrukna öl som totalt dominerade det amerikanska utbudet. Typiskt för dessa nya öl Ă€r en tydlig humlekaraktĂ€r, dĂ€r humlesorter anvĂ€nds som ger intensivt fruktiga och blommiga aromer och smak. Stora humlegivor sent i koket och torrhumling Ă€r vanligt förekommande. HumlekaraktĂ€ren i arom och smak ska vara mycket frĂ€sch medan efterbeskan kan variera frĂ„n medel till hög. FrĂ„n början dominerades produktionen av överjĂ€st ale men sĂ„ smĂ„ningom började ocksĂ„ lageröl med en likartad humleprofil att produceras. Trenden att brygga humlearomatiska hantverksmĂ€ssiga öl har kraftigt förstĂ€rkts i Nordamerika sedan 70-talet och spridit sig över hela vĂ€rlden, speciellt till de nordiska lĂ€nderna. Ölet ska jĂ€sas kallt och karaktĂ€riseras av en ren maltsmak med ökande rostade inslag med ökande fĂ€rg vid sidan av den intensiva humlekaraktĂ€ren.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mörkt helmaltsöl med intensivt fruktig/blommig humlekaraktÀr.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkbrun

Bouquet/Arom:

 

Intensivt fruktig/blommig humlearom pÄ medium till mycket hög nivÄ ska finnas. Maltdoft pÄ lÄg till medium nivÄ ska finnas. Rostade malttoner pÄ medium nivÄ fÄr finnas. Diacetyl pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS fÄr finnas. Inga fruktestrar frÄn jÀsningen fÄr finnas.

Smak:

 

Humlesmak pÄ medium till hög nivÄ ska finnas. Humlebeska pÄ medium till hög nivÄ ska finnas. Maltsmak pÄ medium nivÄ ska finnas. Rostade malttoner pÄ medium nivÄ fÄr finnas. Diacetyl pÄ mycket lÄg nivÄ fÄr finnas. Ingen DMS fÄr finnas. Inga fruktestrar frÄn jÀsningen fÄr finnas.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Medium kolsyra.

Förebild:

 

Nils-Oscar Kalasöl, 5.2% - Zeitgeist, 4.9%

 

E. Övriga klassiska i kategori Kraftig Lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

HÀr avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fÄtal bryggerier i vÀrlden och dessutom bryggs de sÀllan av hembryggare.

Öl inlĂ€mnade i denna kategori ska alltsĂ„ inte vara experimentvarianter av en kĂ€nd ölstil, inte heller nya öltyper som hĂ„ller pĂ„ att bli populĂ€ra - dessa ska lĂ€mnas in i klass 11D Modifierade öl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.