3. Light pale ale

 

A. English ordinary bitter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.033 – 1.039
1.006 – 1.012
3.0 – 3.9
20 – 40
16 – 30

Ofta till sin fördel fÀrska.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Humlearom och smÄ mÀngder av fruktestrar.

Smak:

 

Medium till kraftig humlebeska. HumlekaraktÀren skall vara tydlig och om diacetyl finns sÄ skall den hÄllas lÄgt. LÀtt till medium maltkaraktÀr. Kan vara lÀtt fruktig.

MunkÀnsla:

 

LĂ€tt till medium kropp.

Förebild:

 

Tomas Hardy County Bitter.

 

B. English (best) special bitter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.046
1.006 – 1.012
4.0 – 4.8
20 – 40
30 – 35

Ofta till sin fördel fÀrska.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Blommig humlearom och smÄ mÀngder av fruktestrar.

Smak:

 

Kraftigare smakhumlad Àn ordinary bitter. Medium i restsötma. Medel till kraftigare beska. Smörkola/diacetylen bör hÄllas lÄgt. Kan vara lÀtt fruktig.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Young’s Ramrod, Fullers London Pride 4,7%.

 

C. English pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.008 – 1.016
4.4 – 5.3
20 – 40
11 – 30

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till kopparfÀrgad. Köldgrumling Àr okej.

Bouquet/Arom:

 

Tydlig humlearom av engelska humlesorter, maltig doft med fruktestrar.

Smak:

 

Medium beska och humlesmak, engelska humlesorter. LÄg till medium maltkaraktÀr. Lite karamellsmak Àr tillÄtet. Estrar i mÄttlig till stor mÀngd. Ingen eller mycket lite diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Bass Pale Ale, Spitfire, Adnams The Bitter 5,6%

 

D. California common/steam beer

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.055
1.011 – 1.014
4.0 – 5.5
30 – 40
16 – 40

Amerikansk öltyp men bör ej bryggas med citrusaktiga amerikanska humlesorter. Humledoft och smak bör vara kryddigt trÀiga t.ex. av humlesorten Northern Brewer.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

LĂ€ttrostad eller karamellaktigt fruktig doft. LĂ„g humledoft.

Smak:

 

LÀttrostad eller karamellaktigt fruktig maltighet i smak. Medium till hög humlebeska. Medium humlesmak. Fruktestrar i smÄ mÀngder. LÄg nivÄ av diacetyl okej. JÀses med lagerjÀst vid rumstemperatur, men lagras vid lÄg temperatur.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Anchor Steam Beer FG 1013.

 

E. English light mild

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
– 1.040
1.006 – 1.010
3.0 – 4.0
10 – 20
16 – 40

LÀtt med uttalad maltsötma och diskret beska. Ofta till sin fördel fÀrska.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad. Köldgrumling tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

Maltdominerad med fruktiga inslag. LÄga nivÄer av smörkola/diacetyl. LÀtt humledoft Àr okej.

Smak:

 

Maltsötma med inslag av karamellmalt som ofta drar Ät bisquite (kakig) dominerar smaken. Fruktestrar tillhör smakbilden. LÄg beska, humlesmaken kan dock vara mÀrkbar. Mycket lÄg nivÄ av diacetyl Àr godtagbart. Alkohol fÄr inte mÀrkas.

MunkÀnsla:

 

LĂ€tt till medium.

Förebild:

 

McMullens AK 3,6%, Holdens mild 3,8%.

 

F. Kölsch

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.042 – 1.046
1.006 – 1.010
4.8 – 5.1
20 – 30
8 – 14

Kölsch Àr överjÀst och lÄnglagras vid lÄg temperatur. En öl i klassisk torr tysk stil med elegant ljus maltkaraktÀr. Vete anvÀnds ofta i smÄ mÀngder (upp till ca 15%).

FĂ€rg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt stabilt skum.

Bouquet/Arom:

 

Mycket liten humledoft. LÀtt söt vinös med pilsnermalttoner. Mycket lÄg nivÄ av grönsakstoner/DMS Àr önskvÀrt. Ingen eller lÄg nivÄ av estrar.

Smak:

 

Torr, lÀtt, elegant, vinös och subtilt söt. Mild, vinlik syra bör gÀrna förekomma. Ingen karamellsmak bör framtrÀda. LÄg till medelbesk, liten humlesmak. Ingen eller lÄg nivÄ av estrar. Grönsakstoner/DMS tillhör typen dock i mycket lÄga nivÄer. VÀl utjÀst.

MunkÀnsla:

 

LÀtt kropp. Hög CO2.

Förebild:

 

Gaffel Kölsch 4,8%, Dom Kölsch 4,8%, FrĂŒh Kölsch 4,8%, Gilden Kölsch 4,8%.

Tillbaka till indexsidan.