4. Strong pale ale

 

A. English strong (extra special) bitter - ESB

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.046 – 1.060
1.010 – 1.016
4.8 – 6.4
25 – 45
30 – 40

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Blommig humlearom och smÄ mÀngder av fruktestrar. Tydlig maltighet.

Smak:

 

Medium till kraftig humlebeska. Medium smakhumlad. Restsötman skall vara mera framtrÀdande i strong bitter Àn i ordinary och special bitter. Fruktigheten kan vara medium till stor

MunkÀnsla:

 

Stor kropp karakteriserar denna bitter.

Förebild:

 

Fullers ESB 5,9%, Young’s Special London Ale 6,4%.

 

B. India pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.050 – 1.070
1.012 – 1.018
5.0 – 7.5
40 – 60
16 – 35

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till kopparfÀrgade. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Stor blommig humledoft. Karamell och fruktestrar bör finnas. Alkoholtoner Àr okej.

Smak:

 

IPA karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt. Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karamell och maltighet pÄ lÄga till medium nivÄer. Fruktestrar i mÄttliga till höga halter. Amerikanska och engelska humlesorter Àr bÄda okej.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Ushers IPA, Goose Island IPA, Sea Dog IPA, The Shipyard Fuggle IPA 5,7%.

 

C. Amerikansk pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.008 – 1.016
4.4 – 5.9
20 – 40
12 – 28

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till kopparfÀrgad. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Kraftigt aromhumlad med amerikanska humlesorter.

Smak:

 

Amerikanska humlesorter anvÀnds för att ge hög beska och smak. Liten till medium maltighet. Lite karamellsmak Àr tillÄtet. Friska/frÀscha fruktestertoner bör förekomma i mÄttliga till höga nivÄer. Ingen eller mycket liten diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Anchor Liberty Ale OG 1 057 5,9%, Sierra Nevada Pale Ale.

 

D. Engelsk old/strong ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.060 – 1.080
1.008 – 1.020
6.0 – 8.0
30 – 50
20 – 45

Största skillnaden mellan old ale och barley wine Àr beskan och förhÄllandet mellan stamvörtstyrka och beska. Old alen har lÀgre beska i förhÄllande till stamvörtstyrkan och kan dÀrmed ge ett nÄgot sötare intryck. Utvecklas ofta positivt med lagring.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Fruktestrar och karamellmalt bör bidra till doft. Humlearom bör hÄllas lÄg.

Smak:

 

Maltigt söt men kan Àven vara lÀttare som en strong ale. Fruktestrar bör bidra till smak. En tydlig malt och karamellsötma skall balanseras av en medium humlebeska.

MunkÀnsla:

 

Kroppen Àr medium till stor.

Förebild:

 

Marstons Owd Roger OG 1 080.

Tillbaka till indexsidan.