5. Brown ale

 

A. Brittisk brown ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.050
1.008 – 1.014
4.1 – 5.2
15 – 25
35 – 50

Bryggs oftast av pale ale och karamellmalt + bryggsocker, upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det Àr inte ovanligt att 100% av humlen anvÀnds som bitterhumle.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörk kopparfÀrgad till rödbrun i fÀrgen. Köldgrumling tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

LÀtt humledoft Àr okej. Malt skall dominera. Fruktestrar pÄ lÄg till medium nivÄ Àr okej.

Smak:

 

Maltsötma dominerar smaken, med lÄg beska och lÄg humlesmak. Mjuk med lÀtt tvÄlig avslutning. Mycket lÄg nivÄ av diacetyl Àr godtagbart. Fruktestrar pÄ lÄg till medium nivÄ Àr helt okej.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Newcastle Brown Ale 4,7%, Trooper Jane Crack Shot.

 

B. Amerikansk brown ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.060
1.010 – 1.017
5.0 – 6.0
25 – 60
40 – 60

Amerikansk brown ale har sitt ursprung i den brittiska. Det som framförallt skiljer dem Ät Àr att amerikanarna anvÀnder betydligt fler specialmaltsorter Àn britterna och dessutom brygger sin variant ett snÀpp starkare. Förutom malt kan amerikanerna ofta anvÀnda mindre mÀngder av olika sockerarter som melass, honung, lönnsirap, kornsocker och kandisocker. Amerikansk humle dominerar men Àven engelska och tyska sorter mixas friskt. Max 25% av humlen anvÀnds i bittergivan. Torrhumling Àr vanligt.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödbrun i fÀrgen. Köldgrumling tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

Humlearomen, oftast citrusaktig, Àr mild till stark. Estrar och doft av mörkare maltsorter skall vara i nivÄn lÄg till tydlig. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.

Smak:

 

Humlebeska och smak skall dominera den rika maltigheten som dock mÄste mÀrkas tydligt bakom humlen. NÄgot torrare Àn den engelska. LÀttrostade toner skall finnas. Ingen diacetyl. FruktesternivÄn bör inte vara hög.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp, med en tydlig torrhet som kommer av humle och utjÀst öl.

Förebild:

 

Pete’s Wicked Ale OG 1 052 IBU 29, Golden Gate Original Ale, Shipyard Moose Brown.

 

C. English dark mild

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
– 1.040
1.006 – 1.010
3.0 – 4.0
10 – 24
40 – 90

LÀtt med uttalad maltsötma och diskret beska. Ofta till sin fördel fÀrska.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart i fÀrgen. Köldgrumling tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

LÀtt humledoft Àr okej. Maltigt fruktig med rostade toffee eller chokladtoner. LÀtt humlearom.

Smak:

 

Maltsötma dominerar smaken. Smaker som karamell, lakrits, plommon/russin och rostad malt Àr vanligt förekommande. LÄg beska och lÄg humlesmak som inte alls fÄr mÀrkas pÄ samma sÀtt som i den ljusa varianten. Mycket lÄg nivÄ av diacetyl Àr godtagbart. LÄg nivÄ av fruktestrar Àr okej. Alkohol fÄr ej mÀrkas.

MunkÀnsla:

 

LÀtt till medium kropp. Mjukt maltsöt med lÄg kolsyra.

Förebild:

 

Sainsbrys Draught dark mild 3,4%, Batemans DM 3,7%, Highgate DM 3,5%, Brains Dark 3,5%.

 

D. Altbier

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.048
1.008 – 1.014
4.5 – 5.0
25 – 50
25 – 65

Bryggs som en ale, med tysk alejĂ€st, vid förhĂ„llandevis lĂ„g temperatur ca 15–18 grader. Kallagras sedan för att ge en renare smak.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till mörkbrun. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Viss brödighet med lÀtt rostade/chokladiga toner. Kan vara kraftigt humlad. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.

Smak:

 

Kan vara kraftigt humlad (dock ligger beskan normalt mellan 30 och 35 IBU). Medium maltsmak. Diverse olika maltsorter kan anvĂ€ndas, Ă€ven vete. Smaken fĂ„r inte ha för stort inslag av rostad malt, anvĂ€nds sĂ„dan skall den endast vara smakförhöjande och inte dominant. Humlesmaken kan vara tydlig. Ölet ska ge ett rent, krispigt och smakfullt intryck. LĂ„ga nivĂ„er av estrar. Ingen diacetyl bör mĂ€rkas.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Uerige Alt 4,6% IBU 50, SchlĂŒssel Alt, Bolten Ur-Alt, Hannen Alt.

 

E. Scottish light ale, 60/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.030 – 1.035
1.006 – 1.012
2.8 – 3.5
9 – 20
16 – 40

Den mildaste formen av skotsk ale. Enligt gammal skotsk tradition spÀds de ofta frÄn en 90 eller 120 shilling.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

LĂ„g humledoft, viss maltighet.

Smak:

 

LĂ„g smak och beska. Tydligt maltig.

MunkÀnsla:

 

LĂ€tt kropp.

Förebild:

 

Caledonian 60/- 3,2%, Caledonian Cream Ale 3,5%.

 

F. Scottish heavy ale, 70/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.035 – 1.040
1.010 – 1.014
3.5 – 4.0
12 – 20
30 – 75

Enligt gammal skotskt tradition spÀds de ofta frÄn en 90 eller 120 shilling.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

LÄg humledoft, viss maltighet. En lÀtt rökig ton kan förekomma i doften. LÄg nivÄ av fruktestrar Àr okej.

Smak:

 

Domineras av en mjuk maltsötma, balanseras med en lÄg och balanserande humlebeska. LÄga halter av fruktestrar Àr okej.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Broughton Ales Greenmantle Ale 3,9% IBU 24 34 EBC.

 

G. Scottish export ale, 80/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.050
1.010 – 1.018
4.0 – 4.5
15 – 25
30 – 75

Enligt gammal skotskt tradition spÀds de ofta frÄn en 90 eller 120 shilling.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till Mörkt rödbrun. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Tydligt maltig och med rökiga toner. Humlearom och choklad.

Smak:

 

Söt, vinös, karamellig och maltig smak kÀnnetecknar detta öl. Beskan upplevs som lÄg till mÄttligt. Fruktestrar bör bidra till smakbilden. Viss diacetyl/smörkola Àr okej.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Caledonian 80/- OG 1 043 4,1%, Caledonian Merman OG 1 052, Ossian.

 

H. Scottish strong ale, 90/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.065 – 1.085
1.012 – 1.024
6.5 – 8.4
25 – 35
40 – 90

Scottish strong kokas ofta lĂ€nge, upp till 4–6 timmar över öppen eld. DĂ€rav rökkaraktĂ€ren i mĂ„nga exempel. JĂ€ses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primĂ€rjĂ€sningen avstannat för att avbryta jĂ€sningen och fĂ„ en hög restsötma.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart. Köldgrumling Àr okej.

Bouquet/Arom:

 

Vinösa, maltiga och fruktiga. Obetydlig doft frÄn humle. En liten rökig karaktÀr förekommer ofta.

Smak:

 

Kraftigt maltiga. Obetydlig humlesmak och beska. Den rika dominerande maltsötman balanseras av en ren alkoholkaraktÀr. En karamellig karaktÀr hör ofta till. Fruktestrar finns i mÄttliga mÀngder. En liten rökig karaktÀr förekommer ofta. LÄg diacetylhalt Àr okej.

MunkÀnsla:

 

Stor kropp.

Förebild:

 

Broughton Ales Old Jock OG 1 066 FG 1 016 6,7%, Traquair House OG 1 075 FG 1 012 8,3%, Old Izaak.

 

I. Övriga klassiska brown ale t ex strong mild, american amber ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.