8. Starka specialöl

 

A. Barley wine

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.075 –
1.018 – 1.032
7.4 –
50 – 100
25 – 60

Utvecklas ofta positivt med lagring.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till rödbrun fÀrg. Köldgrumling Àr tillÄten vid lÄga temperaturer. Liten skumkrona okej.

Bouquet/Arom:

 

Tydlig karaktÀr av fruktestrar och tydligt alkoholig. Humlearomen kan vara lÄg till mycket hög. Karamell och vinös arom. LÄnglagrade har ofta aromer av torkad frukt.

Smak:

 

Hög restsötma. Tydlig karaktÀr av fruktestrar, russin, torkade plommon och aprikoser, och tydligt alkoholig. Balanseras av en lÄg till bestÀmd beska. Humlesmaken kan vara lÄg till mycket hög. DiacetylnivÄn skall vara mycket lÄg (om nÄgon). Karamell och vinös smak Àr en del av karaktÀren.

MunkÀnsla:

 

Kraftig kropp. LĂ„g CO2.

Förebild:

 

Tomas Hardy’s Ale OG 1 120, Anchor Old Foghorn OG 1 100 IBU 65, Big Foot OG 1 106 IBU 80.

 

B. Foreign stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.057 – 1.076
1.011 – 1.018
6.1 – 8.0
50 – 70
100 –

FĂ€rg/Utseende:

 

Djupt mörkt rödsvart till svart. Kraftigt och hÄllbart skum.

Bouquet/Arom:

 

Tydligt brÀnd och rostad. Alkohol, vinös, rostad malt, karamell och frukt. En brÀnd syrlighet bör finnas med. Lagrade exemplar kan utveckla toner av torkad frukt. Humlearom försumbar.

Smak:

 

Initialt en tydligt brÀnd och rostad maltighet, med inslag av karamell. Aldrig söt och chokladig. Avslutningen Àr en tydlig till kraftig torrostad beska. Viss syrlighet frÄn rostat korn bör finnas i smakbilden. LÄga halter av fruktestrar. Ingen diacetyl. LÀngre lagring kan ge tydliga inslag av starkvin och torkad frukt.

MunkÀnsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

Guinness Foreign Extra Stout – OG 1 073 7,5% BU 50, Koff Porter – 7,2%.

 

C. Imperial stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.070 –
1.014 – 1.028
7.0 –
50 – 90
90 –

Utvecklas ofta positivt med lagring.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt rödbrun till svart. Liten skumkrona okej.

Bouquet/Arom:

 

Rostade kaffelika toner med inslag av choklad. Humlearomen kan vara mÀrkbar till tydlig. Vinösa fruktiga toner förekommer ofta, vanligt med drag mot konserverade körsbÀr. Ingen eller endast lite diacetyl.

Smak:

 

En rostad maltig smak, som kan vara bÄde brÀnd och chokladig balanseras med en bestÀmd humling. Rostade maltsorter bidrar med smaker sÄsom kaffe, cappuccino, lakrits, krut, bitter choklad. Beskan kan vara frÄn mÄttlig och balanserad till mycket hög i mörkare varianter. Den rostade maltens syrlighet och bitterhet bör vara mÄttlig och skall inte dominera. Humlesmak frÄn lÄg till tydlig. Fruktestrar hör Àven till smakbilden. I lagrade exemplar övergÄr fruktestrarna mer och mer i konserverade körsbÀr. Ingen eller endast lite diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Stor kropp. LÄg halt av koldioxid Àr okej.

Förebild:

 

Samuel Smith Imperial Stout 7,0%, SlottskÀllans Imperial Stout 9,0%, Brooklyn Black Chocolate Stout 8,7%, OG 1 087.

 

D. Imperial porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.064 –
1.015 – 1.030
6.3 –
35 – 65
60 – 100

Öl i den hĂ€r stilen Ă€r oftast underjĂ€sta, men överjĂ€sta varianter kan förekomma. MĂ„nga bryggs runt Östersjön, men det finns Ă€ven exempel frĂ„n andra delar av vĂ€rlden. Utvecklas ofta positivt med lagring.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt brun till mörkt rödsvart. Ej kolsvart. Tjockt skum.

Bouquet/Arom:

 

Tydlig till kraftig alkoholton, ofta med starkvinsinslag. Maltig doft med karamell, brÀnt socker, kola nötter och lakrits. Ej brÀnd och syrlig eller humlearom. Fruktestrar och DMS frÄn mÀrkbar till tydlig.

Smak:

 

Fyllig sötma med maltiga och karamelliga, men ej brÀnda toner. VÀrmande alkohol med inslag av torkad frukt, sirap och lakrits bör finnas. Milda toner av kaffe och choklad Àr okej. Ingen till lite diacetyl. Ingen till mÀrkbar smakhumle, samt en balanserad beska.

MunkÀnsla:

 

Stor och fyllig kropp.

Förebild:

 

Alderis Porteris 6,8%, Black Boss Porter 9,4%, Ceres Royal Stout 7,7%.

 

E. Dubbel IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.070 – 1.095
1.010 – 1.020
7.6 – 10.0
70 –
16 – 40

Dubbel IPA eller Imperial IPA Ă€r en vidareutveckling av amerikansk IPA och var den första ölstilen att ta steget till Dubbel eller Imperial nivĂ„. Ölstilen karakteriseras av massiva smak- och aromhumlegivor och en mycket tuff beska. DIPA skall konsumeras relativt ungt för att bevara det karakteristiskt frĂ€scha humleintrycket. De stora sena humlegivorna bidrar ofta till en lĂ€tt svavlig ton i doft och smak.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad. Disighet Àr ok eftersom öltypen ofta torrhumlas. Bra skumstabilitet efterstrÀvas.

Bouquet/Arom:

 

Intensiv humlearom frÄn valfria humlesorter skall dominera doften. En del av denna arom bestÄr sÄ gott som alltid av citrustoner av nÄgot slag. Torrhumlas ofta. Balanseras med fördel av en lÀtt maltsötma. Fruktiga toner frÄn jÀsning och humle bör vara tydliga. Alkohol fÄr vara en del av doften men skall ej uppfattas som spritig. FÄr vara aningen svavlig.

Smak:

 

Humlesmaken skall vara stor och komplex, gÀrna med inslag av frukt och citrus. Beskan skall vara hög till extremt hög. Maltsmaken skall vara lÄg till medium i intensitet och skall i viss mÄn balansera beskan. MaltkaraktÀren fÄr vara lÀtt karamellig. LÄga inslag av toffee och rostade toner Àr acceptabelt. Ingen diacetyl. LÄg till medium fruktighet. En ren men inte pÄtrÀngande alkoholton Àr ok men den fÄr ej bli spritig eller innehÄlla högre alkoholer. FÄr vara aningen svavlig. LÄng komplex efterbeska/smak som inte fÄr upplevas som kÀrv.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Ingen astringens eller kÀrva humlesmaker skall mÀrkas. En medel till hög kolsyrehalt kan tillsammans med den höga beskan och humlemÀngden ge en torr munkÀnsla. Det bör finnas en viss alkohol och maltsötma i bakgrunden. Mjukt alkoholvÀrmande.

Förebild:

 

Russian River Pliny the Elder, Three Floyd’s Dreadnaught, Avery Majaraja, Bell’s Hop Slam, Stone Ruination IPA, Great Divide Hercules Double IPA, Surly Furious, Rogue I2PA, Moylan’s Hopsickle Imperial India Pale Ale, Stoudt’s Double IPA, Dogfish Head 90-minute IPA, Victory Hop Wallop.

 

F. Eisbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.064 –
1.020 – 1.035
7.5 –
25 – 50
40 – 95

En extra stark bock (oftast dubbelbock) vars karaktÀr koncentreras och mjuknar genom att den fryses och isen avskiljs frÄn ölen.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart. Okej med lite skum pÄ grund av den höga alkoholhalten.

Bouquet/Arom:

 

Ingen humlearom. Dominerande maltkaraktÀr. Alkoholen skall vara tydlig men ej spritig. LÄg till obefintliga fruktestrar.

Smak:

 

MaltkaraktÀren kan vara kraftigt söt med hög alkoholhalt. Sötman balanseras av lÄg humlebeska men ingen smakhumle. Fruktestrar förekommer men ej dominerande. Ingen smörkola/diacetyl.

MunkÀnsla:

 

Stor, lÄg CO2.

Förebild:

 

Kulmbacher EKU 28 28% stamvörtstyrka 11 vol%. Kulmbacher Eisbock 18% stamwĂŒrsze 7,5 vol%, Niagara Eisbock 8 vol%.

 

G. Övriga klassiska starka specialöl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.