11. Övriga specialöl

 

A. Frukt, bÀr och grönsaksöl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

Ett öl dÀr man tillsatt frukt, bÀr eller grönsaker i kok, primÀr eller sekundÀrjÀsningen, som ger en tydlig men balanserad, frukt eller grönsakskaraktÀr. Dessa öl skall inte domineras av humle.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

 

B. Kryddöl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

Ett öl dÀr man anvÀnder kryddor och/eller örter istÀllet för humle, för att fÄ en tydlig, men balanserad, kryddig/örtig karaktÀr pÄ ölet. Kryddningen fÄr inte dominera över ölkaraktÀren. Om humle anvÀnds tillsammans med övriga kryddor skall inte humlet fÄ dominera.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

 

C. Modifierade öl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

I denna underklass placeras öl som Ă€r svĂ„rplacerade pĂ„ grund av exempelvis blandning av kryddor och frukt samt klassisk öltyp utanför grĂ€nserna. Det kan ocksĂ„ vara rena experimentbrygder. Öl som kan placeras i en underkaterogi skall inplaceras dĂ€r. Specificera pĂ„ bryggprotokollet vilken öltyp som avses samt information om hur ölet Ă€r modifierat. LĂ€mna gĂ€rna referens om sĂ„dan finns. Udda extraktgivare som t ex melass, kandisocker, muscovadosocker, majs och ris betraktas normalt inte som modifiering. Om man inte anvĂ€nt sĂ„ pass mycket av sin extraktgivare att den tydligt förĂ€ndrat karaktĂ€ren av den öltyp man bryggt. I sĂ„ fall bör man absolut övervĂ€ga att lĂ€mna in sin öl i klass 11C – Modifierade öl. TrĂ€influerade öl lĂ€mnas in i egen klass, se nedan.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

 

D. Porter/stout special

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.035 –
1.008 –
3.5 –
20 –
60 –

Det finns en lĂ„ng tradition med olika tillsatser i porter, t ex melass, lakrits och choklad. Denna klass omfattar alla dem dĂ€r tillsatserna framtrĂ€der mĂ€rkbart, t ex honey stout, chocolate stout/porter och oyster stout. Även mer experimentella porter med tillsatser av kaffe, olika bĂ€r eller 1700-tals varianter med rökmalt osv. finns hĂ€r. Porter/Stout special kan baseras pĂ„ vilken som helst av övriga porter och stout i klass 7.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

St. Peter’s Honey Porter – 4,5%, Young’s Double Chocolate Stout – 5,2 %, Marston

 

E. Rököl, typ Bamberg

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.048 – 1.056
1.012 – 1.016
4.5 – 5.5
20 – 30
20 – 75

Rököl skall ha en tydligt, men balanserad, rökig karaktÀr i smak och doft. En klassisk tysk rököl Àr brygd som ett lageröl.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt rödbrun.

Bouquet/Arom:

 

Doften skall vara tydligt rökig men ÀndÄ i balans med lagerölet. Maltdoften har ofta en lÀtt knÀckigt rostad karaktÀr. Ett litet inslag av humle Àr okej. Ingen fruktestrighet eller diacetyl fÄr mÀrkas.

Smak:

 

Tydligt rökig smak i balans med lagerölet. Maltsmaken Àr ofta lÀtt knÀckig med rostade inslag och balanseras av en medelstor beska. Högkvalitetshumle ger en liten men mÀrkbar smak. Inga fruktestrar, diacetyl/smörkola eller köldgrumling tillÄtet.

MunkÀnsla:

 

Medium.

Förebild:

 

Aecht Schlenkerla Rauchbier 5,1% BU 30. Brauerei Spezial Lager 4,7%.

 

F. Rökbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.066 – 1.085
1.016 – 1.030
6.5 – 9.0
20 – 45
11 – 75

Rökbock skall ha en tydligt, men balanserad, rökig karaktÀr i smak och doft. En klassisk rökbock Àr brygd som ett lageröl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Tydligt rökig smak i balans med lagerölet. Maltsmaken bör stÄ i relation till fÀrgen. Mörka dubbelbockfÀrgade öl fÄr ha ett visst inslag av fruktestrighet och choklad. Vinösa toner med inslag av torkad frukt Àr vanligt. Diacetyl fÄr inte mÀrkas. Högkvalitetshumle ger en liten men mÀrkbar smak. Köldgrumling Àr inte tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

Doften skall vara tydligt rökig men ÀndÄ i balans med lagerölet. Ett litet inslag av humle Àr okej. Maltdoften bör stÄ i relation till fÀrgen. Mörka dubbelbockfÀrgade öl fÄr ha ett visst inslag av fruktestrighet. Vinösa toner med inslag av torkad frukt Àr vanligt. Diacetyl fÄr mÀrkas.

Smak:

 

Gyllengul till mörkt rödbrun.

MunkÀnsla:

 

Stor.

Förebild:

 

Aecht Schlenkerla Urbock 6,5% BU 40.

 

G. Övrig rököl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

Rököl som i förhÄllande till basölet har en tydligt rökig karaktÀr men fortfarande Àr i balans med basölet. Med övriga rököl avses öl som inte Àr lageröl eller lageröl som Àr för starka för att lÀmnas in i rökbocksklassen.

FĂ€rg/Utseende:

 

Varierande.

Bouquet/Arom:

 

I balans med basölet. Övriga karakteristika ska vara i enlighet med basölet. Smak:

Smak:

 

Tydligt rökig smak i balans med basölet. Övriga karakteristika ska vara i enlighet med basölet. FĂ€rg/Utseende: Kropp: Exempel:

MunkÀnsla:

 

Varierande.

Förebild:

 

Alaskan smoked porter OG: 1 068, 6,5%, BU: 45.

 

H. TrÀ- och fatlagrade öl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.020 –
1.000 –
2.5 –

Öl vars karaktĂ€r modifierats genom lagring pĂ„ fat av ek eller annat trĂ€slag, eller som lagrats med tillsats av trĂ€spĂ„n. Ange öltyp samt hur trĂ€lagringen gĂ„tt till (t ex rostade ekspĂ„n, stavar av kastanjetrĂ€ eller sherryfat). Bouquet/Arom:

FĂ€rg/Utseende:

 

Bör spegla grundölet men kan vara mörkare Àn, sÀrskilt om rostat trÀ anvÀnts.

Bouquet/Arom:

 

Doft av grundölet och en lÄg till medelstark doft av det trÀslag som anvÀnts. Sherrylika oxidationstoner kan förekomma, men doften skall inte vara pappig. Syrliga toner i bakgrunden kan förekomma.

Smak:

 

Smak av grundölet kompletterat med trÀ. TrÀet kan bidra med vanilj (frÄn vanillin i trÀet), karamelliserat socker, smörkola, nötter eller brÀnd mandel (frÄn rostat trÀ), eller arom av spritdryck eller starkvin som tidigare lagrats med trÀet. SmakÀmnena frÄn trÀet skall inte övertrumfa utan harmonisera med grundölets. En lÀtt syra kan finnas i bakgrunden.

MunkÀnsla:

 

Bör spegla grundölet. En liten astringens frÄn tanniner ur trÀet kan förekomma.

Förebild:

 

Bush Prestige, Petrus Aged Ale, Innis & Gunn Oak Aged Beer, Innis & Gunn Rum Cask, Innis & Gunn Island Cask, Yeti oak aged imperial stout, Avery Samael oak aged ale, Bells Oak Aged Java Stout, Cuve de Tomme Lost Abbey.

 

I. Gotlandsdricke [Haimbryggt]

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

Traditionell dricke skall innehÄlla gotlÀndsk rökmalt (rökt pÄ alved), ene och socker. FrÄn början var dricken spontanjÀst, men idag Àr det vanligast att bakjÀst anvÀnds. Ene kokas Àven ibland i lakvattnet innan lakning sker. Ene anvÀnds ocksÄ som filter under lakningen. Styrkan, fÀrgen, rökigheten och sötman pÄ dricken kan variera frÄn gÄrd till gÄrd. De rökigaste varianterna Äterfinns pÄ södra Gotland. En god dricke skall balansera rökigheten, enesmaken och sötman. Humlegivorna Àr mycket lÄga. Som riktlinje kan sÀgas att dom flesta dricker brukar ligga runt 6-7 vol% alkohol och att IBU ligger pÄ knappt 1/3 av OG. Variationerna Àr dock stora, vilket Àr orsaken till att detaljerade vÀrden pÄ OG, FG, IBU och fÀrg har utelÀmnats

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

 

J. Svagdricka

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.020 – 1.030
1.010 – 1.016
0.0 – 2.2
70 – 100

Mörkt rödbrun till brunsvart sötaktig och maltdominerad dryck. Ganska lÄg halt av kolsyra. MÄttlig beska, ingen eller lÄg humledoft och smak.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

 

K. Övriga, övriga klassiska öltyper

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.