5. Kraftig ale

Dessa ale är utmärkande fylliga i arom och smak och ofta vinösa. Alkohol är en del av karaktären. De är kraftfulla ale med en eller flera dominanta egenskaper. Ofta förekommer komplexa fruktiga inslag från jäsningen och även tydliga högre alkoholer. Karaktären är dock inte kryddig eller fenolisk.

 

A. Scottish strong ale, 90/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.065 – 1.085
1.012 – 1.024
6.5 – 8.4
25 – 35
40 – 90

Historiskt är skotska öl präglade av klimatets förutsättningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls därför på ett minimum. Jäsningen sker vid lägre temperatur än för andra ale, vanligtvis vid 16-18 gr C.

Scottish Strong Ale ger ett maltsött och fylligt huvudintryck kombinerat med en karamellig knäckighet och fruktestrar. Värmande alkohol, choklad, lätt rökighet och vinösa toner är också vanligt förekommande.

Röktoner härrör från den traditionella skotska ale-jästen.

Karamelltoner förstärks genom att vörten kokas extra länge, minst 1½-2 timmar, ofta 3-4 timmar.

Engelska humlesorter används som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks.

Jäses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primärjäsningen avstannat för att avbryta jäsningen och få en hög maltig sötma.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Stor knäckig karamellmaltighet med värmande alkohol och balanserande humlebeska.

Färg/Utseende:

 

Mörkt kopparfärgad till rödsvart. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Ölet ska ha en maltig aromkaraktär på medium till hög nivå. I maltaromen bör inslag av knäck, karamell och/eller kola förekomma. En liten rökig ton får också tillhöra aromen.

Alkoholvärmande och fruktiga inslag bör också ingå i doften. Låg nivå av fenoler och en svagt syrlig ton får förekomma.

Humledoft på en mycket låg nivå är tillåten.

Smak:

 

Maltkaraktären, som bör vara stor, ska ha inslag av knäck, karamell, kola och choklad. Även inslag av lakritstoner får förekomma. Maltsötman ska balanseras av en ren alkoholkaraktär. Ett litet rökigt inslag får förekomma. Fruktestrar får finnas på låg till medium nivå. Humlesmaken ska vara låg till medium. Låg nivå av diacetyl är tillåten. Beskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Stor kropp. Söt, lätt viskös och mjuk.

Förebild:

 

Old Jock 6,7% /Broughton Ales – Traquair House Ale 7,2% /Traquair House Brewery – Champion Ale 7,2% /Mc Ewan’s

 

B. Strong pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.057 – 1.072
1.012 – 1.018
5.9 – 7.5
30 – 45
20 – 35

I dessa ale är det humlen som pratar mest, malten ska märkas som ett komplement. Humlen ska domineras av sorter som ger en tydlig karaktär av citrus och/eller tropisk frukt.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

En lite starkare ale med kraftig humlekaraktär och balanserande knäckighet.

Färg/Utseende:

 

Ljus bärnsten till kopparfärgad.

Bouquet/Arom:

 

Det ska finnas en blommig och fruktig humlearom som är kraftig till mycket kraftig.

En maltighet med knäck och karamellinslag ska balansera humledoften.

Fruktestrar på en medium nivå bör också ingå.

Smak:

 

En humlesmak av tropisk frukt och/eller citrustoner ska närvara på medium till hög nivå. Humlesmaken ska ge ett fräscht intryck. Maltinslaget ska ge en svag till medium sötma som bildar harmoni med humlen. Maltkaraktären bör vara lite knäckig. Fruktestrar på en medium nivå bör ingå och en svag syrlig och/eller träig ton får förekomma. Medium till kraftig humlebeska som dock inte får dominera eller vara kvarhängande.

Munkänsla:

 

Medium kropp

Förebild:

 

Jaipur 5,9% /Thornbridge - Mayhem 6,2% /Epic Brewing Company - Amarillo 5,9% /Oppigårds – Dale’s Pale Ale 6,5% /Oskar Blues Brewery

 

C. IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.056 – 1.070
1.010 – 1.016
5.9 – 7.5
50 – 75
15 – 25

Denna variant av den klassiska engelska IPA:n utvecklades i USA och är numera en av de populäraste ölstilarna. Till skillnad mot den engelska, som ska ha en balanserande maltighet, så ska denna IPA vara torr, besk och lätt i maltkroppen. Små mängder av ljusa karamellmaltsorter ska ge ett litet stöd åt de stora humlegivorna. Humlesorterna ska ge toner av citrus och tropisk frukt. Såväl amerikanska som fruktiga humlesorter från nya världen används.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Krispigt torr och besk med kraftig arom och smak av humlesorter som ger citrus och tropisk fruktkaraktär.

Färg/Utseende:

 

Gyllengul till bärnstensfärgad. Disighet är tillåtet.

Bouquet/Arom:

 

Ska innehålla en stor blommig humledoft med arom av citrus och/eller tropisk frukt. Fruktestrar bör finnas på låg till medium nivå. Maltigheten, som ska vara låg, ska ha karamelliga inslag. Alkoholtoner får förekomma på låga nivåer.

Smak:

 

Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt. Karamell och maltighet på låga till medium nivåer. Fruktestrar i låga till medium nivåer är tillåtna. Alkoholsmak får förekomma men den får ej vara spritig. Kraftig beska.

Munkänsla:

 

Medium kropp. Torrt och krispigt.

Förebild:

 

Anniversary ale 5,9% /Sierra Nevada - Indian Tribute 6,8% /Oppigårds – Hop Yard 7,3% /Nils Oscar

 

D. Black IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.050 – 1.070
1.012 – 1.018
5.0 – 7.5
40 – 60
80 – 100

Black IPA är en mycket modern ölstil som såg dagens ljus först i mitten på 00-talet. Black IPA bryggs på pilsnermalt eller neutral pale ale-malt samt några procent rostade maltsorter. De mörka maltsorterna ska bidra med färg samt lättrostade och chokladiga aromer och smaker. Maltkompositionen kompletteras med mindre tillsatser av karamellmalt. Maltkaraktären får dock inte överskugga humlen. Precis som i en vanlig IPA ska humlen dominera. Humlekaraktären ska precis som i vanlig IPA dra åt citrus och tropisk frukt.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Humledominerad med lättrostad och chokladiga malttoner. IPA:ns Schwarzbier.

Färg/Utseende:

 

Mörkbrun till svart. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Ska ha en stor blommig humledoft med inslag av frukt och citrus. Rostade men ej brända malttoner och inslag av karamell ska finnas på låg nivå. Alkoholtoner på låg nivå är tillåtet.

Smak:

 

Kraftigt smakhumlad med kraftfulla och moderna humlesorter som drar åt citrus och tropisk frukt.

Beskan ska vara kraftig.

Maltigheten ska vara rostad men ej bränd och ha en chokladighet samt en liten karamellighet. Choklad och karamell får inte dominera så att det ger ett sött intryck. Fruktestrar på medium till höga nivåer.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Jämtlands Black IPA 6,0% /Jämtlands bryggeri - Raven Black IPA 6,6% / Thornbridge

 

E. Dubbel IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.075 –
1.012 –
7.8 –
75 –
16 – 40

Dubbel IPA eller Imperial IPA är en vidareutveckling av amerikansk IPA och var den första ölstilen att ta steget till Dubbel eller Imperial nivå. Ölstilen karakteriseras av kraftiga smak- och aromhumlegivor och en mycket tuff beska. DIPA bör konsumeras relativt ung för att det karakteristiskt fräscha humleintrycket ska upplevas. De stora sena humlegivorna bidrar ofta till en lätt svavlig ton i doft och smak. Torrhumlas ofta.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mycket humledominerad och besk öl med lätt balanserande karamellinslag.

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till mörkt kopparfärgad. Disighet får förekomma eftersom öltypen vanligtvis torrhumlas.

Bouquet/Arom:

 

Kraftig humlearom från valfria humlesorter ska dominera doften. En del av aromen består så gott som alltid av citrustoner av något slag. Fruktiga toner från jäsning och humle bör vara på medium till hög nivå. En liten maltsötma ska balansera humlen. Alkohol får vara en del av doften men skall inte uppfattas som spritig. Får vara svavlig på mycket låg nivå.

Smak:

 

Humlesmaken skall vara stor och komplex, med inslag av frukt och citrus och får vara svavlig på mycket låg nivå. Beskan skall vara hög till extremt hög. Maltsmaken skall vara låg till medium och skall i viss mån balansera beskan. Maltkaraktären bör vara svagt karamellig med inslag av toffee och knäck. Ingen diacetyl. Låg till medium fruktighet. En ren men inte påträngande alkoholton är tillåten. Alkoholtonen får inte vara spritig eller innehålla högre alkoholer. Lång komplex efterbeska som inte får upplevas som kärv.

Munkänsla:

 

Medium kropp. Inga kärva humlesmaker skall märkas. Kolsyrehalt på medel till hög nivå. Det bör finnas en svag alkohol och maltsötma i bakgrunden. Mjukt alkoholvärmande.

Förebild:

 

Russian River Pliny the Elder 8.0 %, Avery Majaraja 10.3 %, Bell’s Hop Slam 10.0 %, Stone Ruination IPA 7.7 %, Dogfish head 90 minute IPA 9.0 %, Brewdog Hardcore IPA 9.2 %.

 

F. Barley wine

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.083 –
1.018 –
8.5 –
50 – 100
30 – 75

En stark ale med ursprung i England. Den första i sitt slag var Bass no.1 med anor från 1870-talet. Numera bryggs Barley Wine över hela världen. Hela skalan från extremt maltiga exemplar till de med tydlig beska och humlekaraktär finns representerade. Barley Wine utvecklas ofta positivt med lagring. Med åren utvecklas dofter och smaker av torkad frukt, honung, sherry och madeira. Bryggs med karaktärsfull alemalt med inslag av karamellmalt och chokladmalt på låg nivå. Lakningen görs med så lite lakvatten som möjligt, om ens något. Man kokar ofta flera timmar för att få en extra karamellisering.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Extremt maltig, relativt söt och alkoholvärmande med inslag av knäck karamell och torkad frukt.

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till rödbrun färg. Skumkronan får vara liten. Köldgrumling är tillåtet.

Bouquet/Arom:

 

Stor söt arom, där någon eller flera av maltaromerna karamell, toffee, knäck, sirap och melass ska framträda.

Stor karaktär av fruktestrar och en alkoholvärmande arom ska finnas. Långlagrade Barley wines får tydliga aromer av torkad frukt. Humlearomen får vara låg till mycket hög.

Smak:

 

Hög restsötma. Stor karaktär av torkad frukt som t ex: russin, plommon och aprikoser ska finnas.

Alkoholvärmande nyanser och karamellighet på medium till hög nivå ska vara en del av karaktären.

Humlesmaken får vara låg till mycket hög och beskan ska balansera den söta maltigheten. Ingen eller mycket låg nivå av diacetyl. Beskan ska vara medium till hög.

Munkänsla:

 

Mycket kraftig kropp. Mycket låg till medium CO2. Mjuk med värmande alkohol.

Förebild:

 

Old Foghorn 8-10% /Anchor Brewing - Big Foot 9,6% /Sierra Nevada – Bötet 9,1% /Nynäs – Thomas Hardy’s Ale 11,7% /O’Hanlon’s Brewing Co. Ltd.

 

G. Övriga klassiska i kategori Kraftig Ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)

t ex Old ale, Scottish strong ale 120/-

Här avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fåtal bryggerier i världen och dessutom bryggs de sällan av hembryggare.

Öl inlämnade i denna kategori ska alltså inte vara experimentvarianter av en känd ölstil, inte heller nya öltyper som håller på att bli populära - dessa ska lämnas in i klass 11C Modifierade öl.

Färg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkänsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.