5. Kraftig ale

Dessa ale Àr utmÀrkande fylliga i arom och smak och ofta vinösa. Alkohol Àr en del av karaktÀren. De Àr kraftfulla ale med en eller flera dominanta egenskaper. Ofta förekommer komplexa fruktiga inslag frÄn jÀsningen och Àven tydliga högre alkoholer. KaraktÀren Àr dock inte kryddig eller fenolisk.

 

A. Scottish strong ale, 90/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.065 – 1.085
1.012 – 1.024
6.5 – 8.4
25 – 35
40 – 90

Historiskt Àr skotska öl prÀglade av klimatets förutsÀttningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls dÀrför pÄ ett minimum. JÀsningen sker vid lÀgre temperatur Àn för andra ale, vanligtvis vid 16-18 gr C.

Scottish Strong Ale ger ett maltsött och fylligt huvudintryck kombinerat med en karamellig knÀckighet och fruktestrar. VÀrmande alkohol, choklad, lÀtt rökighet och vinösa toner Àr ocksÄ vanligt förekommande.

Röktoner hÀrrör frÄn den traditionella skotska ale-jÀsten.

Karamelltoner förstĂ€rks genom att vörten kokas extra lĂ€nge, minst 1Âœ-2 timmar, ofta 3-4 timmar.

Engelska humlesorter anvÀnds som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks.

JĂ€ses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primĂ€rjĂ€sningen avstannat för att avbryta jĂ€sningen och fĂ„ en hög maltig sötma.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Stor knÀckig karamellmaltighet med vÀrmande alkohol och balanserande humlebeska.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkt kopparfÀrgad till rödsvart. Köldgrumling Àr tillÄten.

Bouquet/Arom:

 

Ölet ska ha en maltig aromkaraktĂ€r pĂ„ medium till hög nivĂ„. I maltaromen bör inslag av knĂ€ck, karamell och/eller kola förekomma. En liten rökig ton fĂ„r ocksĂ„ tillhöra aromen.

AlkoholvÀrmande och fruktiga inslag bör ocksÄ ingÄ i doften. LÄg nivÄ av fenoler och en svagt syrlig ton fÄr förekomma.

Humledoft pÄ en mycket lÄg nivÄ Àr tillÄten.

Smak:

 

MaltkaraktĂ€ren, som bör vara stor, ska ha inslag av knĂ€ck, karamell, kola och choklad. Även inslag av lakritstoner fĂ„r förekomma. Maltsötman ska balanseras av en ren alkoholkaraktĂ€r. Ett litet rökigt inslag fĂ„r förekomma. Fruktestrar fĂ„r finnas pĂ„ lĂ„g till medium nivĂ„. Humlesmaken ska vara lĂ„g till medium. LĂ„g nivĂ„ av diacetyl Ă€r tillĂ„ten. Beskan ska vara lĂ„g.

MunkÀnsla:

 

Stor kropp. Söt, lÀtt viskös och mjuk.

Förebild:

 

Old Jock 6,7% /Broughton Ales – Traquair House Ale 7,2% /Traquair House Brewery – Champion Ale 7,2% /Mc Ewan’s

 

B. Strong pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.057 – 1.072
1.012 – 1.018
5.9 – 7.5
30 – 45
20 – 35

I dessa ale Àr det humlen som pratar mest, malten ska mÀrkas som ett komplement. Humlen ska domineras av sorter som ger en tydlig karaktÀr av citrus och/eller tropisk frukt.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

En lite starkare ale med kraftig humlekaraktÀr och balanserande knÀckighet.

FĂ€rg/Utseende:

 

Ljus bÀrnsten till kopparfÀrgad.

Bouquet/Arom:

 

Det ska finnas en blommig och fruktig humlearom som Àr kraftig till mycket kraftig.

En maltighet med knÀck och karamellinslag ska balansera humledoften.

Fruktestrar pÄ en medium nivÄ bör ocksÄ ingÄ.

Smak:

 

En humlesmak av tropisk frukt och/eller citrustoner ska nÀrvara pÄ medium till hög nivÄ. Humlesmaken ska ge ett frÀscht intryck. Maltinslaget ska ge en svag till medium sötma som bildar harmoni med humlen. MaltkaraktÀren bör vara lite knÀckig. Fruktestrar pÄ en medium nivÄ bör ingÄ och en svag syrlig och/eller trÀig ton fÄr förekomma. Medium till kraftig humlebeska som dock inte fÄr dominera eller vara kvarhÀngande.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp

Förebild:

 

Jaipur 5,9% /Thornbridge - Mayhem 6,2% /Epic Brewing Company - Amarillo 5,9% /OppigĂ„rds – Dale’s Pale Ale 6,5% /Oskar Blues Brewery

 

C. IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.056 – 1.070
1.010 – 1.016
5.9 – 7.5
50 – 75
15 – 25

Denna variant av den klassiska engelska IPA:n utvecklades i USA och Àr numera en av de populÀraste ölstilarna. Till skillnad mot den engelska, som ska ha en balanserande maltighet, sÄ ska denna IPA vara torr, besk och lÀtt i maltkroppen. SmÄ mÀngder av ljusa karamellmaltsorter ska ge ett litet stöd Ät de stora humlegivorna. Humlesorterna ska ge toner av citrus och tropisk frukt. SÄvÀl amerikanska som fruktiga humlesorter frÄn nya vÀrlden anvÀnds.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Krispigt torr och besk med kraftig arom och smak av humlesorter som ger citrus och tropisk fruktkaraktÀr.

FĂ€rg/Utseende:

 

Gyllengul till bÀrnstensfÀrgad. Disighet Àr tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

Ska innehÄlla en stor blommig humledoft med arom av citrus och/eller tropisk frukt. Fruktestrar bör finnas pÄ lÄg till medium nivÄ. Maltigheten, som ska vara lÄg, ska ha karamelliga inslag. Alkoholtoner fÄr förekomma pÄ lÄga nivÄer.

Smak:

 

Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt. Karamell och maltighet pÄ lÄga till medium nivÄer. Fruktestrar i lÄga till medium nivÄer Àr tillÄtna. Alkoholsmak fÄr förekomma men den fÄr ej vara spritig. Kraftig beska.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Torrt och krispigt.

Förebild:

 

Anniversary ale 5,9% /Sierra Nevada - Indian Tribute 6,8% /OppigĂ„rds – Hop Yard 7,3% /Nils Oscar

 

D. Black IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.050 – 1.070
1.012 – 1.018
5.0 – 7.5
40 – 60
80 – 100

Black IPA Àr en mycket modern ölstil som sÄg dagens ljus först i mitten pÄ 00-talet. Black IPA bryggs pÄ pilsnermalt eller neutral pale ale-malt samt nÄgra procent rostade maltsorter. De mörka maltsorterna ska bidra med fÀrg samt lÀttrostade och chokladiga aromer och smaker. Maltkompositionen kompletteras med mindre tillsatser av karamellmalt. MaltkaraktÀren fÄr dock inte överskugga humlen. Precis som i en vanlig IPA ska humlen dominera. HumlekaraktÀren ska precis som i vanlig IPA dra Ät citrus och tropisk frukt.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Humledominerad med lÀttrostad och chokladiga malttoner. IPA:ns Schwarzbier.

FĂ€rg/Utseende:

 

Mörkbrun till svart. Köldgrumling Àr tillÄten.

Bouquet/Arom:

 

Ska ha en stor blommig humledoft med inslag av frukt och citrus. Rostade men ej brÀnda malttoner och inslag av karamell ska finnas pÄ lÄg nivÄ. Alkoholtoner pÄ lÄg nivÄ Àr tillÄtet.

Smak:

 

Kraftigt smakhumlad med kraftfulla och moderna humlesorter som drar Ă„t citrus och tropisk frukt.

Beskan ska vara kraftig.

Maltigheten ska vara rostad men ej brÀnd och ha en chokladighet samt en liten karamellighet. Choklad och karamell fÄr inte dominera sÄ att det ger ett sött intryck. Fruktestrar pÄ medium till höga nivÄer.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

JĂ€mtlands Black IPA 6,0% /JĂ€mtlands bryggeri - Raven Black IPA 6,6% / Thornbridge

 

E. Dubbel IPA

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.075 –
1.012 –
7.8 –
75 –
16 – 40

Dubbel IPA eller Imperial IPA Ă€r en vidareutveckling av amerikansk IPA och var den första ölstilen att ta steget till Dubbel eller Imperial nivĂ„. Ölstilen karakteriseras av kraftiga smak- och aromhumlegivor och en mycket tuff beska. DIPA bör konsumeras relativt ung för att det karakteristiskt frĂ€scha humleintrycket ska upplevas. De stora sena humlegivorna bidrar ofta till en lĂ€tt svavlig ton i doft och smak. Torrhumlas ofta.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Mycket humledominerad och besk öl med lÀtt balanserande karamellinslag.

FĂ€rg/Utseende:

 

BÀrnstensfÀrgad till mörkt kopparfÀrgad. Disighet fÄr förekomma eftersom öltypen vanligtvis torrhumlas.

Bouquet/Arom:

 

Kraftig humlearom frÄn valfria humlesorter ska dominera doften. En del av aromen bestÄr sÄ gott som alltid av citrustoner av nÄgot slag. Fruktiga toner frÄn jÀsning och humle bör vara pÄ medium till hög nivÄ. En liten maltsötma ska balansera humlen. Alkohol fÄr vara en del av doften men skall inte uppfattas som spritig. FÄr vara svavlig pÄ mycket lÄg nivÄ.

Smak:

 

Humlesmaken skall vara stor och komplex, med inslag av frukt och citrus och fÄr vara svavlig pÄ mycket lÄg nivÄ. Beskan skall vara hög till extremt hög. Maltsmaken skall vara lÄg till medium och skall i viss mÄn balansera beskan. MaltkaraktÀren bör vara svagt karamellig med inslag av toffee och knÀck. Ingen diacetyl. LÄg till medium fruktighet. En ren men inte pÄtrÀngande alkoholton Àr tillÄten. Alkoholtonen fÄr inte vara spritig eller innehÄlla högre alkoholer. LÄng komplex efterbeska som inte fÄr upplevas som kÀrv.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp. Inga kÀrva humlesmaker skall mÀrkas. Kolsyrehalt pÄ medel till hög nivÄ. Det bör finnas en svag alkohol och maltsötma i bakgrunden. Mjukt alkoholvÀrmande.

Förebild:

 

Russian River Pliny the Elder 8.0 %, Avery Majaraja 10.3 %, Bell’s Hop Slam 10.0 %, Stone Ruination IPA 7.7 %, Dogfish head 90 minute IPA 9.0 %, Brewdog Hardcore IPA 9.2 %.

 

F. Barley wine

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.083 –
1.018 –
8.5 –
50 – 100
30 – 75

En stark ale med ursprung i England. Den första i sitt slag var Bass no.1 med anor frÄn 1870-talet. Numera bryggs Barley Wine över hela vÀrlden. Hela skalan frÄn extremt maltiga exemplar till de med tydlig beska och humlekaraktÀr finns representerade. Barley Wine utvecklas ofta positivt med lagring. Med Ären utvecklas dofter och smaker av torkad frukt, honung, sherry och madeira. Bryggs med karaktÀrsfull alemalt med inslag av karamellmalt och chokladmalt pÄ lÄg nivÄ. Lakningen görs med sÄ lite lakvatten som möjligt, om ens nÄgot. Man kokar ofta flera timmar för att fÄ en extra karamellisering.

Kortfattad karaktÀrsbeskrivning:

 

Extremt maltig, relativt söt och alkoholvÀrmande med inslag av knÀck karamell och torkad frukt.

FĂ€rg/Utseende:

 

KopparfÀrgad till rödbrun fÀrg. Skumkronan fÄr vara liten. Köldgrumling Àr tillÄtet.

Bouquet/Arom:

 

Stor söt arom, dÀr nÄgon eller flera av maltaromerna karamell, toffee, knÀck, sirap och melass ska framtrÀda.

Stor karaktÀr av fruktestrar och en alkoholvÀrmande arom ska finnas. LÄnglagrade Barley wines fÄr tydliga aromer av torkad frukt. Humlearomen fÄr vara lÄg till mycket hög.

Smak:

 

Hög restsötma. Stor karaktÀr av torkad frukt som t ex: russin, plommon och aprikoser ska finnas.

AlkoholvÀrmande nyanser och karamellighet pÄ medium till hög nivÄ ska vara en del av karaktÀren.

Humlesmaken fÄr vara lÄg till mycket hög och beskan ska balansera den söta maltigheten. Ingen eller mycket lÄg nivÄ av diacetyl. Beskan ska vara medium till hög.

MunkÀnsla:

 

Mycket kraftig kropp. Mycket lÄg till medium CO2. Mjuk med vÀrmande alkohol.

Förebild:

 

Old Foghorn 8-10% /Anchor Brewing - Big Foot 9,6% /Sierra Nevada – Bötet 9,1% /NynĂ€s – Thomas Hardy’s Ale 11,7% /O’Hanlon’s Brewing Co. Ltd.

 

G. Övriga klassiska i kategori Kraftig Ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

t ex Old ale, Scottish strong ale 120/-

HÀr avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fÄtal bryggerier i vÀrlden och dessutom bryggs de sÀllan av hembryggare.

Öl inlĂ€mnade i denna kategori ska alltsĂ„ inte vara experimentvarianter av en kĂ€nd ölstil, inte heller nya öltyper som hĂ„ller pĂ„ att bli populĂ€ra - dessa ska lĂ€mnas in i klass 11C Modifierade öl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.