7. Mild Stout/Porter

Porter Àr en av tidigast omnÀmnda öltyperna. Dagens porter och stout Àr i de allra flesta fall helt andra produkter Àn den porter som bryggdes i London under storhetstiden pÄ 1700- och 1800-talet. DÄ var porter kÀnd som en stark, brun, rökig och syrlig dryck. Stout urskildes frÄn början som en alkoholstarkare variant nÀr portern blev allt svagare. I dag kan stout karaktÀriseras genom sin tydligt brÀnda och beska, ofta torra och lite syrliga profil, medan porter har en mjukare framtoning och lutar Ät det chokladigt maltiga. Under senare delen av 1900-talet kom dessutom varianter av porter och stout med tydliga humletoner i doft och smak, först frÄn mindre bryggerier i Nordamerika. Kommersiella bryggerier kallar ofta sin mörka öl för olika varianter av porter och stout helt godtyckligt. Samma öl kan heta porter i vissa lÀnder och fÄ stout pÄ etiketten nÀr det sÀljs i andra, helt och hÄllet beroende pÄ vad som Àr mest gÄngbart.

 

A. Dry stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.035 – 1.044
1.008 – 1.012
3.7 – 4.4
30 – 50
100 –

Typiska öl i den hÀr stilen Àr fatöl, som serveras med blandgas (kvÀve och koldioxid).

FĂ€rg/Utseende:

 

Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt, tÀtt skum Àr viktigt.

Bouquet/Arom:

 

Torr och lÀtt brÀnd (rostad). Inslag av kaffe och choklad. Ev. inslag av humle pÄ lÄg nivÄ.

Smak:

 

Initialt en rostad maltsmak, med en tydligt torr och besk avslutning som hÀnger kvar. Toner av kaffe och choklad kombineras med en tydlig till kraftig beska. En viss syrlighet frÄn rostat korn kan ibland anas, men Àr inte nödvÀndig. LÄg karamellighet balanserar och ger ett mjukt öl. Fruktestrar överskuggas av malt, beska och brÀndhet. Ingen diacetyl.

MunkÀnsla:

 

LĂ€tt kropp.

Förebild:

 

Guinness Draught - OG 1 039, 4,2%, BU 45, 135 EBC, Murphy’s Stout - 4%, Beamish Stout - OG 1 038, 4,2%.

 

B. Extra stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.009 – 1.015
4.5 – 5.8
30 – 60
100 –

FĂ€rg/Utseende:

 

Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt skum.

Bouquet/Arom:

 

Torr och tydligt brÀnd och rostad. Inslag av lakrits och karamell kan förekomma, Àven viss brÀnd syrlighet i lÄga nivÄer. Humlearom och fruktestrar försumbara.

Smak:

 

Initialt en brÀnd maltig och karamellig smak, med en tydlig torrostad lÄng beska i avslutningen. Viss syrlighet frÄn rostat korn Àr tillÄtet. Ingen till knappt mÀrkbar humleton. LÄga halter av estrar. Ingen diacetyl. Tydlig till kraftig beska.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Guinness Extra Stout OG 1 052, 5,5%, BU 50, 130° EBC, St. Peter’s Old-Style Porter 5,1%, FG 1 011, Black Wych 5,0%.

 

C. Brown porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.052
1.010 – 1.018
3.8 – 5.0
20 – 35
50 – 80

Typiska öl i den hÀr stilen Àr brittiska puböl som ofta bara förkommer som fatöl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Brun till mörkt brun, med inslag av rött. Skall inte vara svart.

Bouquet/Arom:

 

Humledoft frÄn försumbar till mÀrkbar. Mjukt maltig, aningen rostad med inslag av choklad. LÀtt fruktighet tillÄten.

Smak:

 

Smaken Àr mjukt, maltigt chokladig med viss karamellighet. Rostad maltsmak skall finnas och kan variera mellan tydlig till mÀrkbart mjölkchokladmild. Fruktestrar kan finnas och skall vara i balans med den rostade karaktÀren samt humlebeskan. Humlesmak frÄn försumbar till mÀrkbar.

MunkÀnsla:

 

Kropp lÀtt till medium.

Förebild:

 

NÀrke Mörker 4,2%, Timothy Taylors Porter 3,8% OG 1 041.

 

D. Porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.053 – 1.063
1.015 – 1.022
5.0 – 6.2
20 – 40
60 – 100

Porterklassen rymmer sÄvÀl den karamelliga svenska portern som de lite torrare London porter-varianterna.

FĂ€rg/Utseende:

 

Brun till mörkt brun, med inslag av rött. Skall inte vara svart.

Bouquet/Arom:

 

Humledoft frÄn försumbar till mÀrkbar. Mjukt maltig, aningen rostad med inslag av choklad, karamell och knÀck. LÀtt fruktighet i balans med de rostade tonerna.

Smak:

 

Smaken Àr mjukt, maltigt, chokladig och lÀtt knÀckig karamellighet. Sötma, som ej Àr kladdig, klart mÀrkbar till tydlig. Tydlig rostad maltsmak som balanseras av mildare toner av mjölkchoklad. Fruktestrar bör finnas och skall vara i balans med den rostade karaktÀren samt humlebeskan. Humlesmak frÄn försumbar till klart mÀrkbar.

MunkÀnsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Carnegie Porter 5,5%, Youngs London Stout.

 

E. Oatmeal stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.040 – 1.052
1.008 – 1.018
4.0 – 5.5
20 – 40
80 –

FĂ€rg/Utseende:

 

FÀrgen skall vara mörkt koppar till kolsvart.

Bouquet/Arom:

 

Humledoft fÄr förekomma men inte dominera mot det rostade och chokladiga. FÄ eller inga estrar.

Smak:

 

I oatmeal stout anvÀnds havre. Detta ger en mjuk och full smak utan att ha en sÀdeskaraktÀr. Rostad malt, karamell och chokladsmak skall ge ett mjukt öl som balanseras av en medium till hög beska. Humlesmak och doft fÄr förekomma men inte dominera mot övrig smak. Fruktestrar pÄ lÄg till medium nivÄ.

MunkÀnsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

Young’s Oatmeal Stout 5%, Broughton Ales Scottish Oatmeal Stout 4,2%, Samuel Smith Oatmeal Stout OG 1 050 5%, JĂ€mtlands Oatmeal Porter.

 

F. Milk/Sweet Stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)
1.045 – 1.056
1.012 – 1.020
4.0 – 5.5
15 – 25
150 –

FĂ€rg/Utseende:

 

Djupt mörkt rödsvart. Kraftigt och hÄllbart skum.

Bouquet/Arom:

 

Humlebeska skall balansera sötma utan att ge bidrag till smak eller doft.

Smak:

 

Söt stout, Àven kallad cream stout eller milk stout, har en mindre rostad karaktÀr Àn klassisk irlÀndsk stout. Mjölksocker kan anvÀndas vid buteljering för att ge en sötare smak. Maltsötma, choklad och karamellsmak skall dominera. Humlebeska skall balansera sötma utan att ge bidrag till smak eller doft.

MunkÀnsla:

 

Kraftigare kropp Àn en dry stout.

Förebild:

 

Samuel Adams Cream Stout OG 1 056 FG 1 018 4,7%.

 

G. Övriga klassiska i kategori Mild Stout/Porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
FĂ€rg (°EBC)

HÀr avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fÄtal bryggerier i vÀrlden och dessutom bryggs de sÀllan av hembryggare.

Öl inlĂ€mnade i denna kategori ska alltsĂ„ inte vara experimentvarianter av en kĂ€nd ölstil, inte heller nya öltyper som hĂ„ller pĂ„ att bli populĂ€ra - dessa ska lĂ€mnas in i klass 11D Modifierade öl.

FĂ€rg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

MunkÀnsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.