8. Kraftig Stout/Porter

 

A. Foreign stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
F√§rg (°EBC)
1.057 – 1.076
1.011 – 1.018
6.1 – 8.0
50 – 70
100 –

Färg/Utseende:

 

Djupt mörkt rödsvart till svart. Kraftigt och hållbart skum.

Bouquet/Arom:

 

Tydligt bränd och rostad. Alkohol, vinös, rostad malt, karamell och frukt. En bränd syrlighet bör finnas med. Lagrade exemplar kan utveckla toner av torkad frukt. Humlearom försumbar.

Smak:

 

Initialt en tydligt bränd och rostad maltighet, med inslag av karamell. Aldrig söt och chokladig. Avslutningen är en tydlig till kraftig torrostad beska. Viss syrlighet från rostat korn bör finnas i smakbilden. Låga halter av fruktestrar. Ingen diacetyl. Längre lagring kan ge tydliga inslag av starkvin och torkad frukt.

Munkänsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

Guinness Foreign Extra Stout ‚Äď OG 1 073 7,5% BU 50, Koff Porter ‚Äď 7,2%.

 

B. Modern Stout & Porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
F√§rg (°EBC)
1.048 – 1.063
1.010 – 1.022
4.8 – 6.2
30 – 40
80 –

√Ėl i den h√§r stilen √§r oftast √∂verj√§sta, men underj√§sta varianter kan f√∂rekomma.

Färg/Utseende:

 

Djupt mörkt rödsvart. Kraftigt skum är viktigt.

Bouquet/Arom:

 

Torr, lätt bränd och rostad. Tydlig till kraftig doft av aromahumle.

Smak:

 

Initialt en maltig karamell- och chokladsmak med en tydlig beska i avslutningen. Både mjukare och mer skarpbrända varianter tillåtna. En viss syrlighet kan anas, men är inte nödvändig. Fruktestrar överskuggas av malt, beska och brändhet. Ingen eller lite diacetyl. Tydlig till mycket framträdande humlekaraktär, ofta av amerikanska humlesorter, men alla nobla varianter tillåtna.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

J√§mtlands Porter ‚Äď 4,8%, Sierra Nevada Porter ‚Äď 5,6%, OG 1 058, FG 1 015, BU 40, Sierra Nevada Stout.

 

C. Imperial porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
F√§rg (°EBC)
1.064 –
1.015 – 1.030
6.3 –
35 – 65
60 – 100

√Ėl i den h√§r stilen √§r oftast underj√§sta, men √∂verj√§sta varianter kan f√∂rekomma. M√•nga bryggs runt √Ėstersj√∂n, men det finns √§ven exempel fr√•n andra delar av v√§rlden. Utvecklas ofta positivt med lagring.

Färg/Utseende:

 

Mörkt brun till mörkt rödsvart. Ej kolsvart. Tjockt skum.

Bouquet/Arom:

 

Tydlig till kraftig alkoholton, ofta med starkvinsinslag. Maltig doft med karamell, bränt socker, kola nötter och lakrits. Ej bränd och syrlig eller humlearom. Fruktestrar och DMS från märkbar till tydlig.

Smak:

 

Fyllig sötma med maltiga och karamelliga, men ej brända toner. Värmande alkohol med inslag av torkad frukt, sirap och lakrits bör finnas. Milda toner av kaffe och choklad är okej. Ingen till lite diacetyl. Ingen till märkbar smakhumle, samt en balanserad beska.

Munkänsla:

 

Stor och fyllig kropp.

Förebild:

 

Alderis Porteris 6,8%, Black Boss Porter 9,4%, Ceres Royal Stout 7,7%.

 

D. Imperial stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
F√§rg (°EBC)
1.070 –
1.014 – 1.028
7.0 –
50 – 90
90 –

Utvecklas ofta positivt med lagring.

Färg/Utseende:

 

Mörkt rödbrun till svart. Liten skumkrona okej.

Bouquet/Arom:

 

Rostade kaffelika toner med inslag av choklad. Humlearomen kan vara märkbar till tydlig. Vinösa fruktiga toner förekommer ofta, vanligt med drag mot konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.

Smak:

 

En rostad maltig smak, som kan vara både bränd och chokladig balanseras med en bestämd humling. Rostade maltsorter bidrar med smaker såsom kaffe, cappuccino, lakrits, krut, bitter choklad. Beskan kan vara från måttlig och balanserad till mycket hög i mörkare varianter. Den rostade maltens syrlighet och bitterhet bör vara måttlig och skall inte dominera. Humlesmak från låg till tydlig. Fruktestrar hör även till smakbilden. I lagrade exemplar övergår fruktestrarna mer och mer i konserverade körsbär. Ingen eller endast lite diacetyl.

Munkänsla:

 

Stor kropp. Låg halt av koldioxid är okej.

Förebild:

 

Samuel Smith Imperial Stout 7,0%, Slottskällans Imperial Stout 9,0%, Brooklyn Black Chocolate Stout 8,7%, OG 1 087.

 

E. √Ėvriga klassiska i kategori Kraftig Stout/Porter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
F√§rg (°EBC)

Här avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fåtal bryggerier i världen och dessutom bryggs de sällan av hembryggare.

√Ėl inl√§mnade i denna kategori ska allts√• inte vara experimentvarianter av en k√§nd √∂lstil, inte heller nya √∂ltyper som h√•ller p√• att bli popul√§ra - dessa ska l√§mnas in i klass 11C Modifierade √∂l.

Färg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkänsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.