6 A. Weizen/weissbier (sydtysk typ)

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.046 – 1.052
1.008 – 1.014
4.9 – 5.6
10 – 15
8 – 20

Ölet bryggs med minst 50% mältat vete, med små humlegivor. Ofta till sin fördel färska.

Färg/Utseende:

 

Halmgul till bärnstensfärgad. Kan vara blank eller disig av jäst.

Bouquet/Arom:

 

Aromen är helt klart fruktig och fenolisk. Bananestrar är ofta förekommande. Den fenoliska karaktären beskrivs ofta som kryddnejlika, muskot, kokt skinka och plåt. Kan vara rökig eller till och med vaniljlik. Ingen diacetyl/smörkola.

Smak:

 

Den är väl utjäst. Bananestrar förekommer ofta. Fruktig och fenolisk där den fenoliska karaktären ofta beskrivs som kryddnejlika, muskot, kokt skinka och plåt. Om jäst finns kvar får ölet en tydlig jästsmak och ett mäktigare intryck. Vetemalten ger en tydligt mjuk och jordig maltkaraktär. Ingen diacetyl. De traditionella lokalt bryggda veteölen kan vara mera maltiga (ej karamelliga) än dagens moderna veteöl bryggda av de stora bryggerierna där smakbilden är betydligt renare.

Munkänsla:

 

Den relativt höga vörtstyrkan och alkoholhalten ger ett öl med medium till stor kropp. Kraftigt kolsyrad.

Förebild:

 

Söldenauer, Erdinger Hefe Weisse OG 1 050 FG 1 010 5,3%, Weihenstephaner Hefe 5,4%.

1 (Initial) 40 (2009) 139 (2010 2012) 204 (2013 2014) 352 () 353 () 362 () 363 () 374 () 383 () 390 () 392 () 397 () 428 () 430 () 436 () 437 () 443 () 447 () 449 () 454 () 462 () 535 () 536 (2017 2016 2015 2018 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.