6 F. Hopfenweizen

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.060 – 1.086
1.016 – 1.028
6.0 – 9.2
15 – 50
14 – 100

Hopfenweizen är veteöl som ofta är av bockstyrka och som får sin typiska karaktär till stor del genom kraftigare smak- och aromhumling än vad som traditionellt görs i veteöl. Hopfenweizen är en modern uppfinning.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Medium till kraftig humlearom och humlesmak balanserar ett mjukt och maltligt öl med märkbar kryddighet.

Färg/Utseende:

 

Gyllengul till svart. Jästgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Humlearom ska finnas på medium till hög nivå.

Kryddfenoler som kan upplevas som kryddnejlika eller muskot ska finnas på en låg till medium nivå.

Maltarom får förekomma på låg nivå. Ingen diacetyl/smörkola får märkas.

Smak:

 

Smaken är huvudsakligen dominerad av humlingen som balanserar maltsötman. De fenoliska, nejlikeliknande och bananestriga smakerna döljs huvudsakligen av humlingen men får märkas på en låg nivå. Beska är tillåtet på betydligt högre nivåer än i övriga veteöl.

Om ölet är mörkt bör smaker från rostad malt komma fram. Ingen diacetyl får förekomma.

Munkänsla:

 

Medium till stor kropp. Hög kolsyrehalt.

Förebild:

 

Schneider Meine HopfenWeizen, Omnipollo Näcken

342 () 348 () 380 () 381 () 391 () 404 () 405 () 413 () 414 () 415 () 416 () 417 () 418 () 419 () 420 () 467 () 541 () 542 () 543 (2015 2016 2017 2018 2019 2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.