4 D. Engelsk old/strong ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.060 – 1.080
1.008 – 1.020
6.0 – 8.0
30 – 50
20 – 45

Största skillnaden mellan old ale och barley wine är beskan och förhållandet mellan stamvörtstyrka och beska. Old alen har lägre beska i förhållande till stamvörtstyrkan och kan därmed ge ett något sötare intryck. Utvecklas ofta positivt med lagring.

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till mörkt kopparfärgad. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Fruktestrar och karamellmalt bör bidra till doft. Humlearom bör hållas låg.

Smak:

 

Maltigt söt men kan även vara lättare som en strong ale. Fruktestrar bör bidra till smak. En tydlig malt och karamellsötma skall balanseras av en medium humlebeska.

Munkänsla:

 

Kroppen är medium till stor.

Förebild:

 

Marstons Owd Roger OG 1 080.

1 (Initial 2009 2010 2012 2013 2014 2017 2016 2015 2018 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.