5 A. Brittisk brown ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.040 – 1.050
1.008 – 1.014
4.1 – 5.2
15 – 25
35 – 50

Bryggs oftast av pale ale och karamellmalt + bryggsocker, upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det är inte ovanligt att 100% av humlen används som bitterhumle.

Färg/Utseende:

 

Mörk kopparfärgad till rödbrun i färgen. Köldgrumling tillåtet.

Bouquet/Arom:

 

Lätt humledoft är okej. Malt skall dominera. Fruktestrar på låg till medium nivå är okej.

Smak:

 

Maltsötma dominerar smaken, med låg beska och låg humlesmak. Mjuk med lätt tvålig avslutning. Mycket låg nivå av diacetyl är godtagbart. Fruktestrar på låg till medium nivå är helt okej.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Newcastle Brown Ale 4,7%, Trooper Jane Crack Shot.

1 (Initial) 33 (2009 2010 2012) 234 () 271 () 295 () 321 (2013 2014 2017 2016 2015 2018 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.