5 B. Amerikansk brown ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.040 – 1.060
1.010 – 1.017
5.0 – 6.0
25 – 60
40 – 60

Amerikansk brown ale har sitt ursprung i den brittiska. Det som framförallt skiljer dem åt är att amerikanarna använder betydligt fler specialmaltsorter än britterna och dessutom brygger sin variant ett snäpp starkare. Förutom malt kan amerikanerna ofta använda mindre mängder av olika sockerarter som melass, honung, lönnsirap, kornsocker och kandisocker. Amerikansk humle dominerar men även engelska och tyska sorter mixas friskt. Max 25% av humlen används i bittergivan. Torrhumling är vanligt.

Färg/Utseende:

 

Mörkt kopparfärgad till rödbrun i färgen. Köldgrumling tillåtet.

Bouquet/Arom:

 

Humlearomen, oftast citrusaktig, är mild till stark. Estrar och doft av mörkare maltsorter skall vara i nivån låg till tydlig. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.

Smak:

 

Humlebeska och smak skall dominera den rika maltigheten som dock måste märkas tydligt bakom humlen. Något torrare än den engelska. Lättrostade toner skall finnas. Ingen diacetyl. Fruktesternivån bör inte vara hög.

Munkänsla:

 

Medium kropp, med en tydlig torrhet som kommer av humle och utjäst öl.

Förebild:

 

Pete’s Wicked Ale OG 1 052 IBU 29, Golden Gate Original Ale, Shipyard Moose Brown.

1 (Initial) 34 (2009 2010 2012) 242 () 243 () 327 (2013 2014 2017 2016 2015 2018) 608 (HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.