5 D. Altbier

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.044 – 1.048
1.008 – 1.014
4.5 – 5.0
25 – 50
25 – 65

Bryggs som en ale, med tysk alejäst, vid förhållandevis låg temperatur ca 15–18 grader. Kallagras sedan för att ge en renare smak.

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till mörkbrun. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Viss brödighet med lätt rostade/chokladiga toner. Kan vara kraftigt humlad. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas.

Smak:

 

Kan vara kraftigt humlad (dock ligger beskan normalt mellan 30 och 35 IBU). Medium maltsmak. Diverse olika maltsorter kan användas, även vete. Smaken får inte ha för stort inslag av rostad malt, används sådan skall den endast vara smakförhöjande och inte dominant. Humlesmaken kan vara tydlig. Ölet ska ge ett rent, krispigt och smakfullt intryck. Låga nivåer av estrar. Ingen diacetyl bör märkas.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Uerige Alt 4,6% IBU 50, Schlüssel Alt, Bolten Ur–Alt, Hannen Alt.

1 (Initial) 35 (2009) 138 (2010 2012) 244 () 297 () 308 () 329 (2013 2014 2017 2016 2015 2018) 613 (HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.