5 H. Scottish strong ale, 90/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.065 – 1.085
1.012 – 1.024
6.5 – 8.4
25 – 35
40 – 90

Scottish strong kokas ofta länge, upp till 4–6 timmar över öppen eld. Därav rökkaraktären i många exempel. Jäses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primärjäsningen avstannat för att avbryta jäsningen och få en hög restsötma.

Färg/Utseende:

 

Mörkt kopparfärgad till rödsvart. Köldgrumling är okej.

Bouquet/Arom:

 

Vinösa, maltiga och fruktiga. Obetydlig doft från humle. En liten rökig karaktär förekommer ofta.

Smak:

 

Kraftigt maltiga. Obetydlig humlesmak och beska. Den rika dominerande maltsötman balanseras av en ren alkoholkaraktär. En karamellig karaktär hör ofta till. Fruktestrar finns i måttliga mängder. En liten rökig karaktär förekommer ofta. Låg diacetylhalt är okej.

Munkänsla:

 

Stor kropp.

Förebild:

 

Broughton Ales Old Jock OG 1 066 FG 1 016 6,7%, Traquair House OG 1 075 FG 1 012 8,3%, Old Izaak.

1 (Initial) 39 (2009 2010) 181 (2012) 246 () 298 () 331 (2013 2014 2017 2016 2015 2018) 614 (HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.