7 A. Dry stout

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.035 – 1.044
1.008 – 1.012
3.7 – 4.4
30 – 50
100 –

Typiska öl i den här stilen är fatöl, som serveras med blandgas (kväve och koldioxid).

Färg/Utseende:

 

Svart med röda och/eller bruna inslag. Kraftigt, tätt skum är viktigt.

Bouquet/Arom:

 

Torr och lätt bränd (rostad). Inslag av kaffe och choklad. Ev. inslag av humle på låg nivå.

Smak:

 

Initialt en rostad maltsmak, med en tydligt torr och besk avslutning som hänger kvar. Toner av kaffe och choklad kombineras med en tydlig till kraftig beska. En viss syrlighet från rostat korn kan ibland anas, men är inte nödvändig. Låg karamellighet balanserar och ger ett mjukt öl. Fruktestrar överskuggas av malt, beska och brändhet. Ingen diacetyl.

Munkänsla:

 

Lätt kropp.

Förebild:

 

Guinness Draught - OG 1 039, 4,2%, BU 45, 135 EBC, Murphy’s Stout - 4%, Beamish Stout - OG 1 038, 4,2%.

1 (Initial) 45 () 80 (2009 2010 2012) 254 (2013 2014 2017 2016 2015 2018 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.