9 K. Belgiskt och franskt specialöl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)

och utsvävande egenarter. Vissa är traditionella men ovanliga. Andra är anpassade inlån från andra ölkulturer. En tredje kategori är öl jästa med ovanliga jäststammar, t ex Brettanomyces. 10 Svenska Hembryggareföreningens öltypsdefinition 1 januari 2009-31 december 2009 Även andra belgiska och franska ales som inte skall lämnas in i klassen modifierade öl räknas in bland belgiskt och franskt specialöl. Ange i bryggprotokollet om ölet är en klon av en kommersiell förlaga. Ge gärna referenser till öllitteraturen.

Färg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkänsla:

 

Förebild:

 

Följande, icke fullständiga, lista ger exempel på belgiskt och franskt specialöl:

• Enkel, svagt trappist, eller klosteröl. La Trappe Enkel.

• Stark ale med stor kropp och kryddor. La Chouffe, Montagnarde.

• Belgisk scottish strong ale. MacChouffe.

• Belgisk IPA. XX Bitter, La Chouffe Houblon.

• Belgisk porter/stout: Hercule Stout.

• Belgisk imperial stout. Struise Black Albert, Alvinne Imperial Stout

Öl jäst enligt champagnemetoden. Deus Brut de Flandres.

• Öl jäst med blandade jästkulturer. Orval.

1 (Initial 2009) 144 () 145 (2010 2012) 215 (2013 2014 2017 2016 2015 2018 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.