9 K. Belgiskt och franskt specialöl

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)

I den belgiska traditionen ryms många udda och utsvävande egenarter. Vissa är traditionella men ovanliga. Andra är anpassade inlån från andra ölkulturer. En tredje kategori är öl jästa med ovanliga jäststammar, t ex Brettanomyces. Även andra belgiska och franska ales som inte skall lämnas in i klassen modifierade öl räknas in bland belgiskt och franskt specialöl. Ange i bryggprotokollet om ölet är en klon av en kommersiell förlaga. Ge gärna referenser till öllitteraturen.

Färg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkänsla:

 

Förebild:

 

Följande, icke fullständiga, lista ger exempel på belgiskt och franskt specialöl:

• Enkel, svagt trappist, eller klosteröl. La Trappe Enkel.

• Stark ale med stor kropp och kryddor. La Chouffe, Montagnarde.

• Belgisk scottish strong ale. MacChouffe.

• Belgisk IPA. XX Bitter, La Chouffe Houblon.

• Belgisk porter/stout: Hercule Stout.

• Belgisk imperial stout. Struise Black Albert, Alvinne Imperial Stout

Öl jäst enligt champagnemetoden. Deus Brut de Flandres.

• Öl jäst med blandade jästkulturer. Orval.

1 (Initial 2009) 144 () 145 (2010 2012) 215 (2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019) 645 () 646 () 647 () 648 () 649 (2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.