1. Ljus lager

 

A. Modern ljus lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.010 – 1.017
4.5 – 5.6
35 – 45
7 – 20

Ett ljust helmaltsöl med mycket karaktär och stora humlegivor, alla humlesorter tillåtna.

Färg/Utseende:

 

Halmgul till bärnstensfärgad. Kraftigt och tjockt skum. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Humlingen skall vara klart tydlig till kraftig. Smörkola/diacetyl okej. Ingen DMS/grönsakston är tillåtet.

Smak:

 

Välhumlad med hög humlebeska. Den kan vara väl utjäst med en balanserande maltighet. Inga fruktestrar. Diacetyl är tillåtet. Ingen DMS/grönsakston bör finnas.

Munkänsla:

 

Medium kropp

Förebild:

 

Hell 5,1%, Brooklyn lager

 

B. Internationell lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.010 – 1.016
4.5 – 5.3
20 – 30
6 – 12

Internationell lager är en avlägsen släkting till den tjeckiska pilsnern. I syfte att få en bredare publik minskade man på beskan och av besparingsskäl tillsatte man ofta råfrukt i form av majs eller ris vid bryggningen. Många gånger använder man humleextrakt för att ge ölet beska. Det är också vanligt att man jäser vid några graders högre temperatur än vid traditionell lagerjäsning.

Färg/Utseende:

 

Ljust halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Saknar i princip humlearom, DMS/grönsakstoner ska finnas, dock ej smörkola/diacetyl.

Smak:

 

Söt/fet maltsmak. Högt kolsyreinnehåll. Låg beska och humlesmak. Inga estrar eller diacetyl bör finnas. Grönsakstoner får finnas. Majs, ris och annan råfrukt får användas.

Munkänsla:

 

Liten till medium kropp.

Förebild:

 

Heineken 4,9%, Grolsch 5%, Spendrups Original, Pripps Blå 5%, Stella Artois 5,1%.

 

C. Tjeckisk/böhmisk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.046 – 1.052
1.012 – 1.017
4.1 – 5.0
35 – 45
7 – 14

Den tjeckiska pilsnern brygdes för första gången år 1842 i staden Pilsen. Den bryggs på ljus tjeckisk malt med ett mjukt, mineralfattigt vatten. Den har oftast en lite lägre alkoholhalt beroende på en större restsötma vilket gör att den tål stora humlegivor. Framförallt används den klassiska, tjeckiska humlesorten Saaz. Dekoktionsmäskning är vanligt förekommande.

Färg/Utseende:

 

Ljust halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt och tjockt skum.

Bouquet/Arom:

 

Högkvalitetshumle i doften. Smörkola/diacetyl är vanligt förekommande.

Smak:

 

Stilen balanseras av en måttlig beska och högkvalitetshumle med en något söt maltighet. Diacetyl bör förekomma i mindre mängd, balanserad av humlesmak och beska.

Munkänsla:

 

Medium kropp men något större än för tyska pilsnern

Förebild:

 

Pilsner Urquell 4,4%, Budvar,Lobkov 4,4%.

 

D. Tysk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.046 – 1.050
1.006 – 1.012
4.5 – 5.3
30 – 40
5 – 10

Den tyska pilsnern är en variant av den tjeckiska, bryggd efter de förutsättningar som finns i norra tyskland. Ett hårdare sultafrikare vatten används tillsammans med tyska humlesorter.

Färg/Utseende:

 

Klassisk tysk pilsner är ljust halmgul. Kraftigt och tjockt skum. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Humledoften är måttlig till klart tydlig. Grönsakstoner (DMS) kan vara en del av karaktären. Ren och fräsch sädeskaraktär från malten, ej karamellig eller maltsöt.

Smak:

 

Humlesmaken är måttlig till klart tydlig. Välhumlad med kantig och lätt metalliskt hård humlebeska. Den är väl utjäst men med en viss maltighet. Vare sig fruktestrar eller diacetyl skall märkas.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Bitburger 4,8%, Old Gold 5%, Jever 4,9%.

 

E. Dortmunder export

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.048 – 1.056
1.010 – 1.014
5.0 – 5.8
23 – 29
8 – 13

Dortmunder export är ett ljust helmaltsöl med en lite högre vörtstyrka än de flesta andra ljusa lageröl. Ölet skall ha en balans mellan en viss maltsötma och en sulfattorr, moderat beska. Bryggvattnet i Dortmund innehåller en lite högre nivå av sulfatjoner.

Färg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Märkbar humledoft, men på låg nivå.

Smak:

 

Väl utjäst med tämligen torr karaktär. Något högre vörtstyrka och beska än Münchener helles. Kantig och lätt metalliskt hård humlebeska. Märkbar humlesmak, men på låg nivå. Vare sig fruktestrar eller diacetyl skall märkas.

Munkänsla:

 

Fylligare kropp men fortfarande medium.

Förebild:

 

DAB Export 5%, Wisby Pils 5%.

 

F. Münchener helles

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.044 – 1.050
1.008 – 1.012
4.8 – 5.5
18 – 25
7 – 14

Münchener helles är ett ljust, mjukt, maltigt pilsneröl utan störande inslag av humle.

Färg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Maltig, kan vara brödig.

Smak:

 

Relativt låg beska med tydlig maltighet. I vissa varianter kan dock en balans mellan beska och maltighet finnas. Ingen karamellsmak. Inga estrar eller smörkola/diacetyl får förekomma.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Weltenburger Barock-Hell 5,3%.

 

G. Amerikansk lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.040 – 1.046
1.006 – 1.010
4.0 – 4.8
5 – 17
5 – 10

Amerikansk lager är i stort sett en lättare variant av den internationella lagern och härstammar från den danska pilsnertolkningen. Den bryggs med stora andelar råfrukt såsom majs eller ris. Ofta använder man malt med högt enzyminnehåll från sexradigt korn. Ölet skall vara mycket lättdrucket.

Färg/Utseende:

 

Ljust halmgul till halmgul, ingen köldgrumling bör finnas.

Bouquet/Arom:

 

Ingen doft eller smak av humle. Låga nivåer av DMS/grönsakstoner okej. Liten ton av gröna äpplen okej.

Smak:

 

Ren och krispig smak med högt kolsyreinnehåll. Ingen maltsötma. Majs, ris eller annan råfrukt används ofta och kan bidraga till smakbilden. Mycket låg beska. Inga estrar eller smörkola/diacetyl bör finnas.

Munkänsla:

 

Liten kropp.

Förebild:

 

Budweiser 5,0%, Coors, Millers Genuine Draft 4,6%.

 

H. Helles bock/majbock

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.066 – 1.068
1.012 – 1.020
6.3 – 7.5
20 – 35
11 – 20

De traditionella bockarna är underjästa.

Färg/Utseende:

 

Gyllengul till bärnstensfärgad. Ingen köldgrumling.

Bouquet/Arom:

 

Maltkaraktären skall märkas i doften. Högkvalitetshumle ger en arom som kan variera mellan låg till medium.

Smak:

 

Maltkaraktären skall märkas i smaken. Högkvalitetshumle ger en låg humlebeska, medan humlesmak kan variera mellan låg till medium. Beskan bör öka med ökat OG. Helst inga fruktestrar, och ingen eller mycket liten mängd diacetyl.

Munkänsla:

 

Medium till stor kropp.

Förebild:

 

Ayinger Maibock, Einbecker Urbock Hell.

 

I. Övriga klassiska i kategori ljus lager

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)

Här avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fåtal bryggerier i världen och dessutom bryggs de sällan av hembryggare.

Öl inlämnade i denna kategori ska alltså inte vara experimentvarianter av en känd ölstil, inte heller nya öltyper som håller på att bli populära - dessa ska lämnas in i klass 11C Modifierade öl.

Färg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkänsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.