A. English strong (extra special) bitter - ESB | ||||
|
||||
Färg/Utseende:Kopparfärgad till mörkt kopparfärgad. | ||||
Bouquet/Arom:Blommig humlearom och små mängder av fruktestrar. Tydlig maltighet. | ||||
Smak:Medium till kraftig humlebeska. Medium smakhumlad. Restsötman skall vara mera framträdande i strong bitter än i ordinary och special bitter. Fruktigheten kan vara medium till stor | ||||
Munkänsla:Stor kropp karakteriserar denna bitter. | ||||
Förebild:Fullers ESB 5,9%, Young’s Special London Ale 6,4%. | ||||
B. India pale ale | ||||
|
||||
Färg/Utseende:Bärnstensfärgad till kopparfärgade. Köldgrumling okej. | ||||
Bouquet/Arom:Stor blommig humledoft. Karamell och fruktestrar bör finnas. Alkoholtoner är okej. | ||||
Smak:IPA karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt. Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karamell och maltighet på låga till medium nivåer. Fruktestrar i måttliga till höga halter. Amerikanska och engelska humlesorter är båda okej. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. | ||||
Förebild:Ushers IPA, Goose Island IPA, Sea Dog IPA,e Shipyard Fuggle IPA 5,7%. | ||||
C. Amerikansk pale ale | ||||
|
||||
Färg/Utseende:Gyllengul till kopparfärgad. Köldgrumling okej. | ||||
Bouquet/Arom:Kraftigt aromhumlad med amerikanska humlesorter. | ||||
Smak:Amerikanska humlesorter används för att ge hög beska och smak. Liten till medium maltighet. Lite karamellsmak är tillåtet. Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma i måttliga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetyl. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. | ||||
Förebild:Anchor Liberty Ale OG 1 057 5,9%, Sierra Nevada Pale Ale. | ||||
D. Engelsk old/strong ale | ||||
|
||||
Största skillnaden mellan old ale och barley wine är beskan och förhållandet mellan stamvörtstyrka och beska. Old alen har lägre beska i förhållande till stamvörtstyrkan och kan därmed ge ett något sötare intryck. Utvecklas ofta positivt med lagring. | ||||
Färg/Utseende:Bärnstensfärgad till mörkt kopparfärgad. Köldgrumling okej. | ||||
Bouquet/Arom:Fruktestrar och karamellmalt bör bidra till doft. Humlearom bör hållas låg. | ||||
Smak:Maltigt söt men kan även vara lättare som en strong ale. Fruktestrar bör bidra till smak. En tydlig malt och karamellsötma skall balanseras av en medium humlebeska. | ||||
Munkänsla:Kroppen är medium till stor. | ||||
Förebild:Marstons Owd Roger OG 1 080. |
Tillbaka till indexsidan.