4. Strong pale ale

 

A. English strong (extra special) bitter - ESB

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.046 – 1.060
1.010 – 1.016
4.8 – 6.4
25 – 45
30 – 40

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till mörkt kopparfärgad.

Bouquet/Arom:

 

Blommig humlearom och små mängder av fruktestrar. Tydlig maltighet.

Smak:

 

Medium till kraftig humlebeska. Medium smakhumlad. Restsötman skall vara mera framträdande i strong bitter än i ordinary och special bitter. Fruktigheten kan vara medium till stor

Munkänsla:

 

Stor kropp karakteriserar denna bitter.

Förebild:

 

Fullers ESB 5,9%, Young’s Special London Ale 6,4%.

 

B. India pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.050 – 1.070
1.012 – 1.018
5.0 – 7.5
40 – 60
16 – 35

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till kopparfärgade. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Stor blommig humledoft. Karamell och fruktestrar bör finnas. Alkoholtoner är okej.

Smak:

 

IPA karakteriseras av en kraftig beska och hög alkoholhalt. Kraftigt smakhumlad och hög mineralhalt i vattnet ger ett krispigt torrt öl. Karamell och maltighet på låga till medium nivåer. Fruktestrar i måttliga till höga halter. Amerikanska och engelska humlesorter är båda okej.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Ushers IPA, Goose Island IPA, Sea Dog IPA, The Shipyard Fuggle IPA 5,7%.

 

C. Amerikansk pale ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.044 – 1.056
1.008 – 1.016
4.4 – 5.9
20 – 40
12 – 28

Färg/Utseende:

 

Gyllengul till kopparfärgad. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Kraftigt aromhumlad med amerikanska humlesorter.

Smak:

 

Amerikanska humlesorter används för att ge hög beska och smak. Liten till medium maltighet. Lite karamellsmak är tillåtet. Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma i måttliga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetyl.

Munkänsla:

 

Medium kropp.

Förebild:

 

Anchor Liberty Ale OG 1 057 5,9%, Sierra Nevada Pale Ale.

 

D. Engelsk old/strong ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.060 – 1.080
1.008 – 1.020
6.0 – 8.0
30 – 50
20 – 45

Största skillnaden mellan old ale och barley wine är beskan och förhållandet mellan stamvörtstyrka och beska. Old alen har lägre beska i förhållande till stamvörtstyrkan och kan därmed ge ett något sötare intryck. Utvecklas ofta positivt med lagring.

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till mörkt kopparfärgad. Köldgrumling okej.

Bouquet/Arom:

 

Fruktestrar och karamellmalt bör bidra till doft. Humlearom bör hållas låg.

Smak:

 

Maltigt söt men kan även vara lättare som en strong ale. Fruktestrar bör bidra till smak. En tydlig malt och karamellsötma skall balanseras av en medium humlebeska.

Munkänsla:

 

Kroppen är medium till stor.

Förebild:

 

Marstons Owd Roger OG 1 080.

Tillbaka till indexsidan.