3. Mild ale

En tydlig maltighet och låg alkoholhalt karaktäriserar majoriteten av ölen denna huvudklass, undantaget Engelsk Ordinary Bitter som ska ha en tydlig humlekaraktär som det mest framträdande. Humledoft och smak förekommer också bland övriga i huvudklassen, men då utan att dominera. Beskan upplevs som låg till medium och maltsmaken är varken bränd eller rostad. Jäsningskaraktären är fruktig men i övrigt ren utan kryddiga eller fenoliska inslag. Generellt är dessa ale lågt kolsyrade. Lämplig serveringstemperatur är källarsval, 12-15 ˚C.

 

A. Engelsk dark mild

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.032 – 1.037
1.006 – 1.011
3.0 – 3.6
10 – 24
40 – 90

"Mild" var ursprungligen ett namn på ett öl som var ungt och fräscht och som inte hänvisade till någon speciell ölstil. Den har sitt ursprung i England under 1600-talet eller tidigare. I modern tid har stilen tolkats som "mildly hopped". Nuförtiden är de flesta "Milds" av typen "Dark mild", även om det fortfarande finns ett fåtal ljusare exemplar kvar på marknaden. En "Mild", oavsett färg, ska framförallt kännetecknas av en fräsch maltsötma och och mycket låg humlearom och smak. De är ofta till sin fördel färska. "Mild" bryggs på karaktärsfull engelsk alemalt, crystal malt av olika slag, chokladmalt samt bryggsocker.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mjukt maltig med lättrostade toner och utan märkbara inslag av humle.

Färg/Utseende:

 

Mörkt kopparfärgad till rödsvart i färgen. Köldgrumling tillåtet.

Bouquet/Arom:

 

Ska innehålla maltigt lättrostade toner med inslag av toffee och choklad på låg till medium nivå.

Fruktestrar på låga till medium nivåer är tillåtna.

Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak:

 

Maltsötma ska dominera smaken men får inte överstiga medium. Smaker som karamell, choklad, plommon/russin och lättrostad malt ska förekomma på låga till medium nivåer. Inslag av lakrits och kaffe får förekomma på låga nivåer.

Fruktestrar på låga till medium nivåer får förekomma.

Humlesmaken ska vara låg.

Diacetyl får förekomma men då på en mycket låg nivå.

Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Liten till medium kropp. Mjukt maltsöt med låg kolsyrenivå.

Förebild:

 

Sainsbrys Draught dark mild 3,4%, Highgate DM 3,5%, Brains Dark 3,5%, Elgood's Black Dog 3.6 %.

 

B. Kölsch

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.042 – 1.046
1.006 – 1.010
4.6 – 5.0
20 – 27
8 – 14

Kölsch är ett skyddat namn och får bara användas av bryggerier nära Köln. Kölsch är överjäst som långlagras vid låg temperatur. En öl i klassisk torr tysk stil med en elegant ljus maltkaraktär. Vete används ofta i små mängder (upp till ca 15%). Kölsch bör serveras vid cirka 8 grader och traditionellt i relativt smala, höga och cylindriska raka glas. Enligt en tysk lag ska en kölsch ha en alkoholhalt på exakt 4,8%.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

En pilsnerlik och väl utjäst ale som har en len honungsmjuk maltighet med en uppfriskande lätt syra.

Färg/Utseende:

 

Halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt stabilt skum.

Bouquet/Arom:

 

I aromen ska en liten sötaktig och vinös ton ingå. Även en liten syra får förekomma. I övrigt ska doften vara ren och rak med inslag av pilnermaltskaraktär. Humledoft på mycket låg nivå får finnas. Ingen eller mycket låg nivå av fruktestrar. I aromen får även små inslag av jordighet och örter förekomma. DMS/kokta grönsaker får finnas, men på mycket låga nivåer.

Smak:

 

Maltsmaken, som bör vara brödig och ha lite jordiga inslag, ska ligga på låg till medium nivå. Smaken ska upplevas fräsch med en uppiggande syra på låg nivå. En avslutande elegant honungssötma får förekomma men ölet ska vara utjäst och ha en torr karaktär. Humlesmaken ska vara låg. Fruktestrar endast på låga nivåer. DMS/kokta grönsaker får finnas, men på mycket låga nivåer. Låg till medium humlebeska.

Munkänsla:

 

Liten kropp. Hög kolsyrenivå. Väl utjäst.

Förebild:

 

Früh Kölsch 4,8% /Cölner Hofbräu - Sester Kölsch 4,8% /Sester Brauerei - Summertime 4,7% /Goose Island

 

C. Irländsk red ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.044 – 1.055
1.010 – 1.014
4.0 – 5.5
17 – 25
25 – 45

Red Ale är lätt till medium i kroppen och ska ha en färgton som drar åt kopparrött. Karamellmalt, knäckighet, sirap och toffé ska dominera både i arom och smak och ge en utmärkande kraftfull karamellig karaktär. Humlen får bara bidra med beska för att ge ölet en torr och behaglig avslutning.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mjukt karamellig utan störande inslag av vare sig beska eller humle.

Färg/Utseende:

 

Koppar till mörkt kopparfärgad, med ett rött inslag.

Bouquet/Arom:

 

Doften ska vara karamellmaltig och bör ha inslag av knäck, sirap och/eller toffee på medium nivå. En liten brödig maltton får förekomma. En låg fruktighet bör även ingå. Aromen ska upplevas mjuk. Ingen humlearom får märkas.

Smak:

 

En mjuk maltighet på låg till medium nivå som ska vara knäckig och kolaaktig. Maltigheten bör vara knäckig, kolaaktig och mjuk. Inslag av havrekaka får förekomma på låg nivå. Fruktestrar på mycket låg nivå får förekomma. Humlesmaken ska vara mycket låg. Ölet får inte upplevas sött utan det ska ha en lite torr avslutning. Beskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Låg till medium kropp. Låg kolsyrenivå. Mjuk munkänsla.

Förebild:

 

Murphy’s Irish Red 5,0% - Strongarm Ruby Red Ale 4,0% /Camerons

 

D. Skotsk ale 70/- & 80/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.037 – 1.050
1.008 – 1.018
3.5 – 4.5
12 – 25
30 – 75

Historiskt är skotska öl präglade av klimatets förutsättningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls därför på ett minimum. Jäsningen sker vid lägre temperatur än för andra ale, vanligtvis vid 16-18 C, vilket ger en låg fruktighet. Skotsk Ale ger ett något sött huvudintryck, främst från maltsötman men också pga. avsaknad av större humlegivor. Maltkaraktären kompletteras med lätt karamell, för de svagare ölen med dragning åt kola/toffee. De starkare har ofta en karamellig knäckighet och choklad. En lätt rökighet och vinösa toner kan förekomma. Röktoner härrör från den traditionella skotska ale-jästen.

Karamelltoner kan förstärkas genom att vörten kokas extra länge, minst 1½-2 tim. Engelska humlesorter används som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks. Enligt gammal skotsk tradition späds de ofta från en 90 eller 120 shilling.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Ett maltigt inslag på medium nivå ska finnas i aromen. Maltaromen bör ha inslag av karamell och choklad på svag till medium nivå. Fruktestrar på låg nivå är tillåtet. En svagt rökig ton och en liten syra får förekomma i doften. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak:

 

Smaken ska domineras av en mjuk karamellig maltsötma på medium till hög nivå, där choklad och/eller vanilj bör förekomma. Fruktestrar med inslag av russin bör också bidra till smakbilden, men på en låg nivå. En rökighet, på mycket låg till låg nivå, får förekomma. Ingen eller mycket låg humlesmak får förekomma. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Medium kropp. Låg kolsyrenivå. Mjuk maltighet.

Förebild:

 

Belhaven Best 3,5% /Belhaven Brewery - William Wallace 4,5% /Bridge Of Allan Brewery Ltd

 

E. Brittisk brown ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.037 – 1.055
1.008 – 1.013
3.8 – 5.5
15 – 25
35 – 50

British Brown Ale härstammar från Dark Mild och uppkom i London på 1920-talet. En alkoholstarkare och beskare variant av Brittisk Brown Ale utvecklades efterhand i nordöstra England, där den fortfarande är mycket populär. Numera förknippas ölstilen med staden Newcastle. Brittisk Brown Ale bryggs oftast av pale ale och karamellmalt samt bryggsocker upp till 10%. Bland humlesorterna dominerar Challenger, East Kent Golding, Northdown och Fuggle. Det är inte ovanligt att 100% av humlen används som bitterhumle. En väl balanserad bitterhumlegiva gör att ölet varken upplevs som beskt eller sött. Ett inslag av mjuk tvålighet avslutar ofta smaken.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

Färg/Utseende:

 

Mörkt kopparfärgad till rödbrun. Köldgrumling är tillåtet.

Bouquet/Arom:

 

Lättrostad maltdoft med inslag av karamell, knäck eller kola ska dominera aromen.

Fruktestrar på låg till medium nivå bör finnas. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak:

 

En knäckig och karamellig maltsötma med lättrostade inslag ska förekomma på låg till medium nivå. Fruktestrar ska finnas på medium nivå. Humlesmaken ska vara låg. Diacetyl får förekomma på mycket låga nivåer. Ett inslag av mjuk tvålighet får finnas i eftersmaken. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Medium kropp. Mjukt tvålig. Medium CO2.

Förebild:

 

Newcastle Brown Ale 4,7% - Trooper Jane Crack Shot 5,5% /Daleside – Manchester brown ale 3,8% /Joseph Holt

 

F. English ordinary bitter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.034 – 1.040
1.006 – 1.012
3.4 – 4.0
20 – 40
16 – 30

Denna Bitter är den vanligaste av de traditionella Ale-typerna på brittiska pubar. Den uppstod på 1920-talet i England. De är ofta till sin fördel färska, gärna som Real Ale. Ordinary Bitter, som ofta kallas bara Bitter, är en mycket lättdrucken öl. Den har en låg kolsyrenivå och en tydlig humlekaraktär.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Fräscht humlad med engelska humlesorter där endast ett litet maltstöd ska uppfattas.

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till kopparfärgad.

Bouquet/Arom:

 

Ska ha en arom av brittisk örtig humle på medium till hög nivå. En låg nivå av karamellmaltighet bör ingå i aromen. Små mängder av fruktestrar bör finnas. En låg nivå av diacetyl får förekomma.

Smak:

 

Humlekaraktären ska vara medium till hög och vara av brittisk örtigt/kryddig karaktär. Ett litet knäckigt maltinslag bör balansera humlesmaken. Bör vara fruktig på låg nivå. Diacetyl får förekomma på mycket låg nivå. Humlebeskan ska vara medium till hög.

Munkänsla:

 

Låg till medium kropp. Låg kolsyrenivå.

Förebild:

 

Jennings Bitter 3,5%, Tomas Hardy Country Bitter 4,0%, Monks - Svea pale Ale 3,5 %

 

G. Övriga klassiska i kategori Mild ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)

Till exempel Strong mild, American amber ale, Svagdricka, Scottish light ale 60/-, California common, Engelsk Light mild.

Här avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fåtal bryggerier i världen och dessutom bryggs de sällan av hembryggare. Öl inlämnade i denna kategori ska alltså inte vara experimentvarianter av en känd ölstil, inte heller nya öltyper som håller på att bli populära - dessa ska lämnas in i klass 11D Modifierade öl.

Färg/Utseende:

 

Bouquet/Arom:

 

Smak:

 

Munkänsla:

 

Förebild:

 

Tillbaka till indexsidan.