En relativt kraftig ale, där malt, humle och alkohol samverkar utan att någon dominerar. Torrostade men ej brända malttoner är vanliga bland ölen i denna kategori, detta gäller dock inte pale ale som bryggs med ljusa maltsorter. Jäskaraktären är ren och fruktig, fenoler och kryddiga toner ingår ej. Ölen i denna kategori är medium kolsyrade och en lämplig serveringstemperatur är 8-12 ˚C.
A. Engelsk best bitter | ||||
|
||||
En Best Bitter är inte å besk som namnet gör gällande. Den komplexa maltigheten är det starkaste kännetecknet för underklassen. De är ofta till sin fördel färska, gärna som Real Ale. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Komplext maltig med balanserande humle. | ||||
Färg/Utseende:Kopparfärgad. | ||||
Bouquet/Arom:Blommig och örtkryddig humlearom ska finnas på medium nivå. Maltigheten i aromen ska vara medium och den är vanligtvis komplex med ett inslag av fudge, toffé och knäck. Maltigheten ska dock balanseras av den örtkryddiga humlearomen. Fruktestrar upp till medium nivå får förekomma. | ||||
Smak:Humle och maltsmak ska samspela i denna öltyp. Humlesmaken ska vara medium till hög.humlekaraktären ska vara gräsig, örtig och/eller kryddig. Även en låg nivå av citrus/pommerans får förekomma. Best Bitter ska ha en maltkaraktär på medium nivå som upplevs karamellig och knäckig med inslag av fudge och toffé. Bör ha en fuktighet, på liten till medium nivå. En mycket svag tvålighet får finnas. Diacetyl får finnas på en mycket låg nivå. Beskan ska vara medel till hög men aldrig dominerande. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. Låg kolsyrenivå. | ||||
Förebild:Fullers London Pride 4,7%., Honkers Ale 4,2%, Goose Island - southwold Bitter 4,1% , Adnams - Ossian 4,1 %, inveralmond Brewery - Cambridge Bitter 3,8% , elgood\\\'s - First gold 4,0%, Badger - maplemoon 4,8%, Joseph Holt - Goliath 4,2 %, wychwoof Brewery - Lancaster bomber 4,4 % | ||||
B. English strong bitter - ESB | ||||
|
||||
1971 lanserade Fuller\\\'s en ny öl, ESB. Det ar en vinterbrygd som ersatte ett öl som hette Old Burton Extra. Ölet gjorde snabbt succé och fick ganska snart en egen typdefinition. Idag görs starkare engelska \\\"Bitters\\\" lite varstans i världen, men dessa får inte kallas ESB då namnet är varumärkesskyddat. Öltypen Engelsk Strong Bitter omfattar dock flera öl en Fuller\\\'s ESB. En Engelsk Strong Bitter ska ha balans mellan maltigheten och humlekaraktär. Maltigheten ska vara knäckigt komplex utan att bli sliskig och humlen ska vara av engelsk typ. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Fyllig knäckig maltighet med kompletterande humle. | ||||
Färg/Utseende:Kopparfärgad till mörkt kopparfärgad. | ||||
Bouquet/Arom:Blommig kryddig humle ska förekomma på medium till hög nivå. Maltigheten ska vara på medium till hög nivå. I maltaromen bör knäckiga och karamelliga toner ingå. Fruktiga toner bör också ingå på låg till medium nivå. | ||||
Smak:I maltsmaken, som ska vara hög, ska inslag av karamell och/eller kola/knäck finnas. Karaktären bör vara svagt rostad. Maltsötman ska vara på medium nivå. Fruktighet ska ingå i smaken och vara medium till stor. Humlesmaken ska vara på medium nivå. Beskan ska vara medium till hög, men får inte dominera. | ||||
Munkänsla:Medium til stor kropp | ||||
Förebild:Fullers ESB 5,9%, Young’s Special London Ale 6,4%., Wychwood Brewery - King Goblin 6,6%, Jämtlands Bryggeri - Postiljon 5,8%, Brakspear Triple 7,2 % | ||||
C. Pale ale (APA) | ||||
|
||||
Ölstilen utvecklades i USA mot slutet av 1970-talet som \"American Pale Ale\". I början var användandet av amerikansk Cascade-humle dominerande. Därefter har odlandet och användandet av nya moderna humlesorter med de för öltypen önskvärda tonerna av citrus, frukt och blommighet spridits över hela världen. Ölet ska ha en tydlig humlekaraktär där moderna humlesorter bidrar med citrus, frukt och blommighet, framför allt i aromen. Ölet får dock inte vara obalanserat humligt, utan det ska ha ett tydligt maltstöd från ljus malt med inslag av viss karamellighet. Färgen är relativt ljus. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en låg nivå. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Lätt och humlefrisk ale med kompletterande maltighet. | ||||
Färg/Utseende:Gyllengul till ljust kopparfärgad. Köldgrumling är tillåten. | ||||
Bouquet/Arom:Aromhumlad med moderna humlesorter ska ge en fruktig humlearom på medium till hög nivå. En liten karamellig maltton bör finnas som kompletterar humlen. | ||||
Smak:Humlesmaken ska vara hög. Amerikanska och andra nya humlesorter används för att ge karakteristiska citrusaktiga och fruktiga nyanser. En liten till medium karamellmaltighet ska balansera humlesmaken. Friska/fräscha fruktestertoner bör förekomma i låga till höga nivåer. Ingen eller mycket liten diacetylton. Beskan ska vara medium, men får absolut inte dominera. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. Ska ge en ren och krispig känsla, ej sötsliskig. | ||||
Förebild:Pale Ale 5,6%/Sierra Nevada - Inferno 4,4%/Oakham Ales – Pale 31 4,8%/Firestone Walker | ||||
D. Brown ale (amerikansk) | ||||
|
||||
Brown Ale har inte många likheter med den brittiska varianten som dock är dess ursprung. Humlekaraktär med citrustoner ska vara tydlig till kraftig både i smak och arom. Även om amerikanska och andra nya humlesorter dominerar, så används ofta även engelska och tyska sorter. Maltigheten ska vara tydlig till rik. Användandet av många mörka maltsorter ger lättrostade toner, nötighet, karamell och choklad. Ofta används renjäsande jäststammar för att hålla fruktigheten på en relativt låg nivå. Alkoholhalten och framförallt beskan är högre än i den brittiska varianten. Förutom malt används ofta små mängder av olika sockerarter såsom melass, honung, lönnsirap, majssocker och kandisocker. Max 25% av humlen används i bittergivan. Torrhumling är vanligt. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:En öltyp där såväl malt som humle ska ge ett stort och komplext intryck utan att endera dominerar. | ||||
Färg/Utseende:Rödbrun till mörkbrun. Köldgrumling får förekomma. | ||||
Bouquet/Arom:Humlearomen, av citrus och tropiska frukter, ska vara på medium till hög nivå. Maltigt komplex med inslag av choklad, karamell och rostade toner på medium nivå. Brända arominslag från mörka maltsorter får finnas på en mycket låg nivå. Fruktestrar bör förekomma på låg nivå. Ingen smörkola/diacetyl bör finnas. | ||||
Smak:Både humlen och malten ska vara framträdande och harmoniera med varandra. Humlesmaken av citrus och tropiska frukter ska dominera något över den rika maltigheten. Maltigheten ska vara på medium till hög nivå och den ska märkas tydligt bakom humlen. Lättrostade toner ska finnas. Inslag av brända toner får finnas på en mycket låg nivå. Fruktesternivån ska vara låg. Ingen diacetyl. Beskan ska vara medium till hög. | ||||
Munkänsla:Medium kropp, med en torrhet på medium till hög nivå som kommer av humle och utjäst öl. | ||||
Förebild:Jackie Brown 5,9%/Mikkeller | ||||
E. Engelsk IPA | ||||
|
||||
Engelsk IPA, India Pale Ale, uppkom på 1700-talet när engelsmännen behövde ett öl som var mer hållbart och klarade att skeppas till Indien. Detta medförde att denna välhumlade och relativt alkoholstarka ale skapades. Humlen som används är traditionella engelska humlesorter där inte citrus eller tropisk fruktighet dominerar. Torrhumling är vanligt förekommande. Även om den är gjord för långa sjötransporter bör den inte lagras länge då humlenyanserna förloras. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Tydligt maltig ale med kraftig humle som dock ej döljer malten. | ||||
Färg/Utseende:Bärnsten till kopparfärgad. | ||||
Bouquet/Arom:Medium till stor humlearom, som bör komma från engelska sorter. Andra humlesorter får förekomma men då på en mycket låg nivå så att den engelska karaktären inte döljs. Maltaromen ska ha inslag av karamell, knäck, lättrostat bröd och en kakig karaktär som tar ner humledominansen. Doften får inte vara söt eller fruktig. | ||||
Smak:Humlesmak av engelsk karaktär ska vara på medium till hög nivå. Humlekaraktären ska dock inte dominera smaken helt. Maltsmaken, som ska vara på medium nivå, ska innehålla inslag av havrekaka, karamell eller knäck. Ölet ska vara väl utjäst med en torr och ren karaktär. Fruktestrar får bara förekomma på en låg nivå. Avslutningen ska vara torr. Beskan ska vara medium till hög. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. Väl utjäst, torr. | ||||
Förebild:Butcombe Brunel IPA 5,0% - Golden ale 5,2% /Oppigårds – St. Peter’s India Pale Ale 5,5% - Skogstorps IPA 6,0% /Eskilstuna ölkultur | ||||
F. Altbier | ||||
|
||||
Namnet Altbier betyder egentligen ”gammalt öl” och härrör från tiden innan lagerjästens upptäckt. Altbier jäses med en tysk alejäst som tål att jäsas förhållandevis kallt, 15-18 grader. Ölet kallagras sedan för att ge en renare smak. Altbier bryggs med pilsner- eller alemalt och inslag av rostad malt. Humlen är tysk (ofta Spalter) eller tjeckisk ädelhumle. Vattnet ska vara relativt hårt för att främja humleutbytet och ge ett torrt och krispigt öl. Det är inte ovanligt att man torrhumlar lätt under lagringen. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Torr och besk. Relativt ren ale med brödiga toner och torrostade inslag. | ||||
Färg/Utseende:Kopparfärgad till mörkbrun. Ingen köldgrumling. | ||||
Bouquet/Arom:Maltaromen har en brödighet med torrostade toner på medium nivå. Knäckiga inslag får förekomma på en låg nivå. Aromhumlad med tyska humlesorter på låg till medium nivå. Fruktighet på mycket låg nivå får förekomma. Ingen smörkola/diacetyl får finnas. | ||||
Smak:Maltsmaken från olika maltsorter, även vete, ska ligga på en medium nivå. Inslaget av torrostad malt ska vara på en låg nivå, den skall endast vara smakförhöjande och inte dominant. Humlesmaken får vara på medium nivå. Humlekaraktären är kryddigt örtig av tyska ädelhumlesorter. Ölet ska ge ett rent, krispigt och smakfullt intryckt. Låga nivåer av estrar får förekomma. Ingen diacetyl får märkas. Beskan ska vara hög men får inte vara plåtig. | ||||
Munkänsla:Medium kropp, torr och stram. | ||||
Förebild:Uerige Alt 4,7% /Uerige Obergärige Hausbrauerei - Schlüssel Alt 5,0% /Hausbrauerei Zum Schlüssel - Ctrl Alt Delete 4,5% /Nils Oscar | ||||
G. Övriga klassiska i kategori Karaktärsfull Ale | ||||
|
||||
Här avses gamla klassiska öltyper som funnits i decennier men som har fallit lite i glömska. Dessa öl kanske bara bryggs av ett fåtal bryggerier i världen och dessutom bryggs de sällan av hembryggare. Öl inlämnade i denna kategori ska alltså inte vara experimentvarianter av en känd ölstil, inte heller nya öltyper som håller på att bli populära - dessa ska lämnas in i klass 11C Modifierade öl. | ||||
Färg/Utseende: | ||||
Bouquet/Arom: | ||||
Smak: | ||||
Munkänsla: | ||||
Förebild: |
Tillbaka till indexsidan.