1 C. Tjeckisk/böhmisk pilsner

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.046 – 1.052
1.012 – 1.017
4.1 – 5.0
35 – 45
7 – 14

Den tjeckiska pilsnern brygdes för första gången år 1842 i staden Pilsen. Den bryggs på ljus tjeckisk malt med ett mjukt, mineralfattigt vatten. Den har oftast en lite lägre alkoholhalt beroende på en större restsötma vilket gör att den tål stora humlegivor. Framförallt används den klassiska, tjeckiska humlesorten Saaz. Dekoktionsmäskning är vanligt förekommande.

Färg/Utseende:

 

Ljust halmgul till gyllengul. Ingen köldgrumling. Kraftigt och tjockt skum.

Bouquet/Arom:

 

Högkvalitetshumle i doften. Smörkola/diacetyl är vanligt förekommande.

Smak:

 

Stilen balanseras av en måttlig beska och högkvalitetshumle med en något söt maltighet. Diacetyl bör förekomma i mindre mängd, balanserad av humlesmak och beska.

Munkänsla:

 

Medium kropp men något större än för tyska pilsnern

Förebild:

 

Pilsner Urquell 4,4%, Budvar,Lobkov 4,4%.

1 (Initial) 2 () 3 () 4 () 11 (2009 2010 2012 2013 2014) 474 () 475 () 531 () 577 (2015 2016 2017 2018 2019 2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.