|
||||
Hantverksbryggande (”craft brewing”) fick en renässans i USA på 1970-talet som en reaktion mot det slätstrukna öl som totalt dominerade det amerikanska utbudet. Typiskt för dessa nya öl är en tydlig humlekaraktär, där humlesorter används som ger intensivt fruktiga och blommiga aromer och smak. Stora humlegivor sent i koket och torrhumling är vanligt förekommande. Humlekaraktären i arom och smak ska vara mycket fräsch medan efterbeskan kan variera från medel till hög. Från början dominerades produktionen av överjäst ale men så småningom började också lageröl med en likartad humleprofil att produceras. Trenden att brygga humlearomatiska hantverksmässiga öl har kraftigt förstärkts i Nordamerika sedan 70-talet och spridit sig över hela världen, speciellt till de nordiska länderna. Ölet ska jäsas kallt och karaktäriseras av en ren maltsmak vid sidan av den intensiva humlekaraktären. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Ljust helmaltsöl med intensivt fruktig/blommig humlekaraktär. | ||||
Färg/Utseende:Halmgul till ljust bärnstensfärgad. | ||||
Bouquet/Arom:Intensivt fruktig/blommig humlearom på hög till mycket hög nivå ska finnas. Maltdoft på låg till medium nivå ska finnas. Diacetyl på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS får finnas. Inga fruktestrar från jäsningen får finnas. | ||||
Smak:Humlesmak på hög nivå ska finnas. Humlebeska på medium till hög nivå ska finnas. Maltsmak på medium nivå ska finnas. Diacetyl på mycket låg nivå får finnas. Ingen DMS får finnas. Inga fruktestrar från jäsningen får finnas. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. Medium kolsyra. | ||||
Förebild:Tjockhult Tjinook, 5.1% - Mikkeller American Dream, 4.6% |
1 (Initial) 15 () 96 (2009) 129 (2010) 176 (2012 2013 2014) 518 () 523 (2015 2016 2017 2018 2019 2020 HEAD)
Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.