3 D. Skotsk ale 70/- & 80/-

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.037 – 1.050
1.008 – 1.018
3.5 – 4.5
12 – 25
30 – 75

Historiskt är skotska öl präglade av klimatets förutsättningar. Traditionellt behövde humle importeras och hölls därför på ett minimum. Jäsningen sker vid lägre temperatur än för andra ale, vanligtvis vid 16-18 C, vilket ger en låg fruktighet. Skotsk Ale ger ett något sött huvudintryck, främst från maltsötman men också pga. avsaknad av större humlegivor. Maltkaraktären kompletteras med lätt karamell, för de svagare ölen med dragning åt kola/toffee. De starkare har ofta en karamellig knäckighet och choklad. En lätt rökighet och vinösa toner kan förekomma. Röktoner härrör från den traditionella skotska ale-jästen.

Karamelltoner kan förstärkas genom att vörten kokas extra länge, minst 1½-2 tim. Engelska humlesorter används som bitterhumle. Smak- och aromhumle undviks. Enligt gammal skotsk tradition späds de ofta från en 90 eller 120 shilling.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mjukt maltsöt och karamellig med en försiktig beska.

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till mörkt rödbrun. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Ett maltigt inslag på medium nivå ska finnas i aromen. Maltaromen bör ha inslag av karamell och choklad på svag till medium nivå. Fruktestrar på låg nivå är tillåtet. En svagt rökig ton och en liten syra får förekomma i doften. Humledoft på låg nivå får förekomma.

Smak:

 

Smaken ska domineras av en mjuk karamellig maltsötma på medium till hög nivå, där choklad och/eller vanilj bör förekomma. Fruktestrar med inslag av russin bör också bidra till smakbilden, men på en låg nivå. En rökighet, på mycket låg till låg nivå, får förekomma. Ingen eller mycket låg humlesmak får förekomma. Humlebeskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Medium kropp. Låg kolsyrenivå. Mjuk maltighet.

Förebild:

 

Belhaven Best 3,5% /Belhaven Brewery - William Wallace 4,5% /Bridge Of Allan Brewery Ltd

270 () 319 (2013 2014 2015 2016 2017 2018) 604 (2019 2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.