|
||||
Denna öltyp är den ursprungliga varianten av sydtysk veteöl. Den är ljusbrun i färgen. En tydlig maltsmak gör att framför allt fruktigheten men också kryddigheten upplevs förhållandevis återhållen. Ölet bryggs vanligen med minst hälften mältat vete och med små humlegivor. Till sin fördel färska. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Mjuk, moussig maltighet med någon fruktighet och kryddighet med hög kolsyra och låg beska. | ||||
Färg/Utseende:Bärnsten till koppar i färgen. Öltypen ska vara disig. | ||||
Bouquet/Arom:Maltarom ska förekomma på medium till hög nivå. Fenoler med smak av kryddnejlika och muskot bör finnas på låga eller mycket låga nivåer. Skumbanandoft får förekomma på låg nivå. Karamell- och chokladtoner får förekomma på låg nivå. Fenoler med drag av burkskinka, plåt eller rök får finnas på mycket låga nivåer. Ingen humlearom får förekomma. | ||||
Smak:Smaken är balanserad och frisk med dominerande malt. Väl integrerad karaktär av jäsningsbiprodukter av kryddnejlika och muskot bör förekomma på låg till medium nivå. Beskan skall vara mycket låg och absolut inte vara framträdande. Ingen humlesmak får förekomma. Ingen diacetyl får märkas. | ||||
Munkänsla:Medium kropp som bör ge en mjuk munkänsla. Kraftig kolsyra. Ska ge en moussig känsla. | ||||
Förebild:Andorfer Weizen, Graminger Weissbier, Unertl Mühldorfer Weissbier |
346 () 354 () 359 () 364 () 375 () 376 () 385 () 386 () 393 () 394 () 396 () 399 () 434 () 435 () 438 () 439 () 444 () 455 () 463 () 537 (2015 2016 2017 2018 2019 2020 HEAD)
Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.