3 F. English ordinary bitter

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.034 – 1.040
1.006 – 1.012
3.4 – 4.0
20 – 40
16 – 30

Denna Bitter är den vanligaste av de traditionella Ale-typerna på brittiska pubar. Den uppstod på 1920-talet i England. De är ofta till sin fördel färska, gärna som Real Ale. Ordinary Bitter, som ofta kallas bara Bitter, är en mycket lättdrucken öl. Den har en låg kolsyrenivå och en tydlig humlekaraktär.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Fräscht humlad med engelska humlesorter där endast ett litet maltstöd ska uppfattas.

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till kopparfärgad.

Bouquet/Arom:

 

Ska ha en arom av brittisk örtig humle på medium till hög nivå. En låg nivå av karamellmaltighet bör ingå i aromen. Små mängder av fruktestrar bör finnas. En låg nivå av diacetyl får förekomma.

Smak:

 

Humlekaraktären ska vara medium till hög och vara av brittisk örtigt/kryddig karaktär. Ett litet knäckigt maltinslag bör balansera humlesmaken. Bör vara fruktig på låg nivå. Diacetyl får förekomma på mycket låg nivå. Humlebeskan ska vara medium till hög.

Munkänsla:

 

Låg till medium kropp. Låg kolsyrenivå.

Förebild:

 

Jennings Bitter 3,5%, Tomas Hardy Country Bitter 4,0%, Monks - Svea pale Ale 3,5 %

1 (Initial) 23 (2009 2010) 174 (2012) 235 () 310 () 322 (2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.