|
||||
Engelsk IPA, India Pale Ale, blev populär på 1700-talet när engelsmännen behövde ett öl som var mer hållbart och klarade att skeppas till Indien. Detta medförde att denna välhumlade och relativt alkoholstarka ale skapades. Humlen som används är traditionella engelska humlesorter där inte citrus eller tropisk fruktighet dominerar. Torrhumling är vanligt förekommande. Även om den är gjord för långa sjötransporter bör den inte lagras länge då humlenyanserna förloras. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:Tydligt maltig ale med kraftig humle som dock ej döljer malten. | ||||
Färg/Utseende:Bärnsten till kopparfärgad. | ||||
Bouquet/Arom:Medium humlearom, som ska komma från engelska sorter. Andra humlesorter får förekomma men då på en mycket låg nivå så att den engelska karaktären inte döljs. Maltaromen på medium nivå ska ha inslag av karamell, knäck, lättrostat bröd och en kakig karaktär som tar ner humledominansen. Doften får inte vara söt eller fruktig. | ||||
Smak:Humlesmak av engelsk karaktär ska vara på medium till hög nivå. Humlekaraktären ska dock inte dominera smaken helt. Maltsmaken, som ska vara på medium nivå, ska innehålla inslag av havrekaka, karamell eller knäck. Ölet ska ha en torr och ren karaktär. Fruktestrar får förekomma på en låg nivå. Avslutningen ska vara torr. Beskan ska vara medium till hög. | ||||
Munkänsla:Medium kropp. Väl utjäst, torr. | ||||
Förebild:Butcombe Brunel IPA 5,0% - Golden ale 5,2% /Oppigårds – St. Peter’s India Pale Ale 5,5% - Skogstorps IPA 6,0% /Eskilstuna ölkultur |
1 (Initial) 30 () 32 (2009) 137 (2010 2012) 279 () 328 (2013 2014 2015 2016 2017 2018) 609 () 610 () 611 () 612 (2019 2020 HEAD)
Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.