4 B. English strong bitter - ESB

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.052 – 1.065
1.010 – 1.016
5.5 – 7.2
25 – 45
30 – 45

1971 lanserade Fuller\\\'s en ny öl, ESB. Det ar en vinterbrygd som ersatte ett öl som hette Old Burton Extra. Ölet gjorde snabbt succé och fick ganska snart en egen typdefinition. Idag görs starkare engelska \\\"Bitters\\\" lite varstans i världen, men dessa får inte kallas ESB då namnet är varumärkesskyddat. Öltypen Engelsk Strong Bitter omfattar dock flera öl en Fuller\\\'s ESB. En Engelsk Strong Bitter ska ha balans mellan maltigheten och humlekaraktär. Maltigheten ska vara knäckigt komplex utan att bli sliskig och humlen ska vara av engelsk typ.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Fyllig knäckig maltighet med kompletterande humle.

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till mörkt kopparfärgad.

Bouquet/Arom:

 

Blommig kryddig humle ska förekomma på medium till hög nivå. Maltigheten ska vara på medium till hög nivå. I maltaromen bör knäckiga och karamelliga toner ingå. Fruktiga toner bör också ingå på låg till medium nivå.

Smak:

 

I maltsmaken, som ska vara hög, ska inslag av karamell och/eller kola/knäck finnas. Karaktären bör vara svagt rostad. Maltsötman ska vara på medium nivå. Fruktighet ska ingå i smaken och vara medium till stor. Humlesmaken ska vara på medium nivå. Beskan ska vara medium till hög, men får inte dominera.

Munkänsla:

 

Medium til stor kropp

Förebild:

 

Fullers ESB 5,9%, Young’s Special London Ale 6,4%., Wychwood Brewery - King Goblin 6,6%, Jämtlands Bryggeri - Postiljon 5,8%, Brakspear Triple 7,2 %

1 (Initial) 29 (2009 2010 2012) 240 () 312 () 324 (2013) 338 (2014 2015 2016 2017 2018) 606 (2019 2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.