|
||||
Scottish strong kokas ofta länge, upp till 4–6 timmar över öppen eld. Därav rökkaraktären i många exempel. Jäses vid ca 16 °C och lagras svalt. Ölen tappas om innan primärjäsningen avstannat för att avbryta jäsningen och få en hög restsötma. | ||||
Färg/Utseende:Mörkt kopparfärgad till rödsvart. Köldgrumling är okej. | ||||
Bouquet/Arom:Vinösa, maltiga och fruktiga. Obetydlig doft från humle. En liten rökig karaktär förekommer ofta. | ||||
Smak:Kraftigt maltiga. Obetydlig humlesmak och beska. Den rika dominerande maltsötman balanseras av en ren alkoholkaraktär. En karamellig karaktär hör ofta till. Fruktestrar finns i måttliga mängder. En liten rökig karaktär förekommer ofta. Låg diacetylhalt är okej. | ||||
Munkänsla:Stor kropp. | ||||
Förebild:Broughton Ales Old Jock OG 1 066 FG 1 016 6,7%, Traquair House OG 1 075 FG 1 012 8,3%, Old Izaak. |
1 (Initial) 39 (2009 2010) 181 (2012) 246 () 298 () 331 (2013 2014 2015 2016 2017 2018) 614 (2019 2020 HEAD)
Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.