|
||||
Tripel är aristokraten i den ljusa starka belgiska familjen. Den är utsvävande med tydliga fenoler men välbalanserad, tung men inte sötsliskig, ofta värmande men aldrig spritig. | ||||
Kortfattad karaktärsbeskrivning:En ljus stark ale med tydliga fenoler, viss beska och kraftigt skum. | ||||
Färg/Utseende:Färgen skall vara halmgul till bärnsten. Skummet skall vara kraftigt och moussigt. Köldgrumling är tillåten. | ||||
Bouquet/Arom:En tripel skall vara komplex i doften. Fenoler skall ge en märkbar till påtaglig kryddighet som kan innehålla nejlika, mandelmassa och parfymig blommighet. Det ska finnas en tydlig maltsötma. Fruktiga estrar av citrus, banan och aprikos får förekomma på låga nivåer. Humledoften ska vara återhållsam. Får ha en lätt alkoholton utan att dofta lösningsmedel. | ||||
Smak:Mjukt maltig med en komplex kryddighet från jästfenoler. Mandeltoner förekommer ofta. En märkbar till tydligt beska ska finnas. Tripeln bör vara värmande men inte spritig. | ||||
Munkänsla:Medelfyllig med hög kolsyra. Med lätt kropp. | ||||
Förebild:Westmalle tripel, La Trappe tripel, Vit Chimay, Brugse tripel, St. Bernardus tripel, St. Feuillien triple, Tripel Karmeliet. |
1 (Initial) 59 () 112 (2009 2010 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019) 629 () 630 (2020 HEAD)
Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.