9 E. Brune

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.055 – 1.067
1.008 – 1.014
5.5 – 7.5
25 – 35
25 – 65

Brune (flamländska: Bruin) kan beskrivas som den lite sötare klosterölsvarianten av trappisternas dubbel. Klosteröl blev en vanlig företeelse efter andra världskriget. Anknytningen till ett kloster, ofta bara en licens att använda namnet, blev de kommersiella bryggeriernas sätt att haka på det ökande intresset för trappistöl. På många sätt är brune ett extremt välbalanserat eller tillrättalagt öl. Sticker någonting ut eller dominerar är det ingen bra brune.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

Mörkare belgisk ale med humle av europeisk typ på låg nivå i smak och doft och maltsötma med inslag av cholkad samt kraftigt skum.

Färg/Utseende:

 

Kopparfärgad till mörkt chokladbrun. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Maltig med dofter som kan dra åt choklad, mörka sockerarter eller rostad malt. Fenolisk kryddighet ska förekomma i måttliga mängder och fruktestrar får förekomma på låga nivåer. Varken alkohol eller lösningsmedel får förekomma. Humle får finnas på låga nivåer.

Smak:

 

Mjuk maltighet med viss sötma som kan dra åt choklad eller mörk sirap. Lätt rostade toner får förekomma. En brune får varken vara sockersöt eller utpräglat torr, men får ha en torr eftersmak. Smaken ska vara fruktig och karamellig. Lätt fenolisk kryddighet får förekomma. Lätt smak av humle får förekomma och beskan ska vara låg.

Munkänsla:

 

Lätt till medium. Medel till hög kolsyra.

Förebild:

 

Leffe Brune, Ciney Brune, Maredsous 6 Donker.

1 (Initial) 61 (2009 2010 2012) 209 (2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019) 632 () 633 (2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.