9 F. Dubbel

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.056 – 1.070
1.010 – 1.016
5.9 – 7.4
25 – 35
20 – 75

Öl som idag skulle kunna klassificeras som dubbel bryggdes redan på medeltiden, men den första moderna dubbeln bryggdes av Westmalle 1856. Namnet dubbel började användas först efter andra världskriget när trappistölen började nå större publik. Traditionellt bryggs dubbel huvudsakligen med belgisk pilsnermalt och mörk sirap eller oraffinerat socker. Men det är fullt acceptabelt att också ha med münchnermalt, mörk karamellmalt och andra specialmalter.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

En karaktärsfull mörkare belgisk ale, med tydliga fenoler och maltdominerad karaktär. Torrt avslut samt kraftigt skum.

Färg/Utseende:

 

Bärnstensfärgad till mörkbrun. Ska ha ett kraftigt, moussigt och stabilt skum. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

Mångfacetterad och sammansatt maltig doft som kan dra åt choklad, kola och nötter. Får inte vara bränd. Fruktestrar och kryddiga fenoler bör förekomma, men inte på höga nivåer. Även toner av högre alkoholer får förekomma, men den får inte vara spritig eller dofta lösningsmedel. Låga nivåer av humle får förekomma.

Smak:

 

En dubbel skall vara smakrik, komplex och maltdominerad med en torr eftersmak. Maltigheten ska dominera och samspela med alkohol och fenoler. Smaker av choklad, nougat, nötter, russin, mandel och torkad frukt får förekomma. Beskan ska vara återhållsam.

Munkänsla:

 

Medelfyllig. Hög kolsyra.

Förebild:

 

Westmalle dubbel, La Trappe dubbel, Röd Chimay.

1 (Initial) 62 () 114 (2009 2010) 193 (2012) 210 (2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019) 634 () 635 (2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.