9 G. Mörk stark belgisk ale

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.068 –
1.010 – 1.018
7.5 – 13.0
20 – 40
30 – 75

Mörk stark belgisk ale omfattar både fylliga öl med restsötma, samt torrare och stramare kryddiga varianter. Ölet skall upplevas som harmoniskt och balanserat, men kan på samma gång vara väldigt mäktigt.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

En komplex mörk kraftig belgisk ale med tydliga fenoler.

Färg/Utseende:

 

Koppar till mörkbrun. Skall vara moussig med ett rejält och stabilt skum. Köldgrumling är tillåten.

Bouquet/Arom:

 

En påtaglig maltsötma skall finnas i doften, som kan vara karamellig och/eller chokladig. Måttliga till påtagliga fruktestrar ska finnas och gärna föra tankarna till mogna torkade frukter som russin, plommon och fikon. Kryddiga fenoler får förekomma, men bör vara mer peppriga än utpräglat nejlikliknande. Får ha en alkoholton, men skall inte dofta lösningsmedel.

Smak:

 

Maltigt chokladig med liknande fruktestrar och fenoler som i doften. Skall vara värmande till mycket värmande, men ska inte upplevas som spritig. Trappistvarianterna är relativt torra, medan andra varianter kan vara sötare. Beska och humlesmak får finnas, men ska inte vara framträdande. Högre beska är tillåten i varianter med högre FG. Maltsötman balanseras oftast upp av alkoholen snarare än beskan.

Munkänsla:

 

Medium till fyllig. Hög kolsyra, men skall inte vara stickig.

Förebild:

 

Westvleteren 12, Rochefort 10, Rochefort 8, Blå Chimay, Kasteelbier Brune, St. Bernardus Abt 12, Achel Brune.

1 (Initial) 63 () 90 () 115 (2009 2010 2012) 211 () 305 (2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019) 636 () 637 (2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.