9 I. Bière de garde

OG
FG
Alkohol (vol%)
IBU
Färg (°EBC)
1.060 – 1.080
1.008 – 1.016
5.8 – 8.5
25 – 30
16 – 50

Bière de garde betyder öl som har hållits lagrad och är den franska versionen av bondgårdsöl. Till skillnad från belgisk saison ligger betoningen här på maltighet och alkohol istället för humle och syrlighet. Bryggningen skedde vanligen i slutet av den kalla årstiden. För att ölet skulle hålla sig till skördearbetet bryggdes det extra starkt. Ofta användes råfrukt. I den franska traditionen varmjäses inte ölet. Man använder lager- eller alejäst som lyfter fram maltigheten. Beroende på hantering kan kommersiella exemplar få källartoner som inte är eftersträvansvärda. Tre färgvariationer finns: blonde (halmgul), ambrée (bärnsten) och brune (brun). En bière de garde skall vara mjuk och kan påminna om ett lageröl.

Kortfattad karaktärsbeskrivning:

 

En lagerlik stark maltdominerad öl med kraftigt skum.

Färg/Utseende:

 

Varierar från ljust halmgul till mörkt rödbrun. Viss köldgrumling får förekomma. Fast skumkrona.

Bouquet/Arom:

 

Framträdande maltsötma. Mörkare exemplar har en kraftigare maltkaraktär som får vara lätt till medium rostad. Viss karamellisering är acceptabel. Låg till medium nivå av fruktestrar och liten eller ingen humlearom. I ljusare varianter framträder humlen mer än i de mörka. Inga fenoler får förekomma.

Smak:

 

En mjuk maltighet med viss sötma, som i de mörkare varianterna kompletteras av lätt rostade toner. Humle på låg till medel nivå bidrar med ett lätt stöd åt maltigheten. Humlen är tydligare i de ljusa varianterna och kan bidra med en viss örtig eller kryddig smak. Estrar på låg till medel nivå. Alkoholen kan bidra till en torrare munkänsla i avslutet. Inga fenoler får förekomma.

Munkänsla:

 

Lätt till medium kropp. Medium till hög kolsyra.

Förebild:

 

La Goudale 7,2% / Les Brasseurs de Gayant - Jenlain (ambrée), Jenlain Bière de Printemps (blonde), Saint Sylvestre 3 Monts (blonde), Castelain (blonde), Ch’Ti (brune), Ch’Ti (blonde), La Choulette (ambrée), Grain d’Orge (ambrée).

1 (Initial) 65 (2009 2010 2012) 213 (2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019) 640 () 641 (2020 HEAD)

Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.