|
||||
Traditionell geuze (franska: gueuze) är en blandning av ett- och fleråriga lambik som får efterjäsa på flaska. Med sin stora kolyra och sitt moussiga vita skum kallas geuze ibland för ölets champagne. Bouquet/Arom: | ||||
Färg/Utseende:Halmgul till bärnstensfärgad, ofta disig. Kraftigt, vitt, moussigt skum. | ||||
Bouquet/Arom:Friskt syrlig med toner av stall och kompost. Kan ha inslag av grapefrukt, rabarber, moget äpple, trä, jord eller getost. Blir med lagring vinös och moget fruktig. Bör inte upplevas som stickigt sur. Ingen doft av färsk humle. Ingen diacetyl/smörkola. | ||||
Smak:Ung geuze är torr och syrlig med toner av äppelcider, grapefrukt eller rabarber. Oxiderad humle ger obetydlig konventionell humlebeska men träiga toner som i kombination med syran kan upplevas som beska. Stalltoner skall höra till smakbilden. Blir med lagring vinös och moget fruktig. Ättiksyra får finnas på förnimbara nivåer men en geuze bör inte upplevas som vinägeraktigt sur. | ||||
Munkänsla:Syrlig och torr. Kraftig kolsyra. | ||||
Förebild:Cantillon Gueuze, Oud Beersel Oude Geuze, Boon Oude Geuze, Boon Oude Geuze Mariage Parfait. |
1 (Initial) 68 (2009) 146 (2010 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 HEAD)
Tillbaka till indexsidan eller huvudklassen.